Eğitim-İş Sendikasının konuya ilişkin yaptığı açıklamada dikkat çeken noktalar şöyle:

Yıllardır demokratik kitle örgütlerinin, çevre mücadelecilerinin, muhalif partilerin ve yöre insanının itirazlarına rağmen iktidar eliyle bereketli topraklarında siyanürle altın aranan Erzincan’daki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması yaşanmıştır. Canları hiçe sayılan 9 işçiden haber alınamazken siyanürlü solüsyona bulaşmış toprağın etrafa saçılması da tehlikeyi büyütmüştür.

Burada altını çizmek gereken şey, “Irmağının akışına ölürüm.” diye milliyetçi oyları cezbedenlerin, ülkede satmadığı ırmak, dağ; talana açmadığı arazi kalmadığıdır.

 

Eğitim-İş olarak her zaman söylüyoruz: Doğa, en büyük öğretmendir ve ders, siz onu alana kadar devam eder.

Ülkemiz artık ders almalı, hesap sormalı ve yeni faciaların yaşanmasını bu yolla önlemelidir. Kendi memleketlerinde baca filtresini zamanında değiştirmeyi bile unutmayan yabancı sermayenin, ülkemizin topraklarını bir akbaba gibi gagalamasına ve  insanımızın hayatını hiçe saymasına derhal bir son verilmelidir.

İliç’teki faciya dair bilim insanlarından oluşan tarafsız bir inceleme kurulu oluşturmalı, kurulun açıklayacağı raporun ardından şeffaf ve tarafsız bir yargılama süreci başlatılmalı, adalet sağlanarak benzer zihniyetteki tüm sermayelere bu ülkenin sahipsiz olmadığı gösterilmelidir.

Eğitim-İş olarak haber alınamayan 9 işçinin derhal ve sağ salim şekilde bulunmasını umuyor, bu facianın son olmasını diliyor ve konunun takipçisi olduğumuzun altını çiziyoruz.