Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memur ve diğer kamu personelinden terör örgütleri ile bağlantısı olanların tespit edilerek memuriyetten atılmalarına ilişkin soruşturmalar devam ediyor. 15 Temmuz hain darbe kalkışması sonrası başlatılan soruşturmalar derinleştirilerek devam ediyor. Bu kapsamda yaklaşık 400 bin kamu personelinin inceleme altında olduğu belirtiliyor.
 
Kamu personellerin terör bağlantıları incelenirken, memuriyete girerken katıldıkları sınavlar mercek altına alındı. FETÖ terör örgütünün birçok sınavda soruları önceden ele geçirerek kendi üyelerine dağıttığı ortaya çıkmıştı. Geriye dönük olarak Kamu Personeli Seçme Sınavları (KPSS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavları (ALES), Uluslararası Dil Sınavları (UDS) inceleme altına alındı.
 
2008 ile 2014 yılları arasında yapılan sınavlarda en yüksek puan alan adayların isim listesi çıkarılarak detaylı bir şekilde incelendiği belirtilirken, yürütülen soruşturmalarda söz konusu sınavlarda birinci olanların itirafçı olarak ifade verdiği açıklandı. Diğer taraftan da ByLock programı kullananlar için soruşturmalar devam ediyor. MİT tarafından yapılan incelemelerde ByLock kullanan 122 bin kişinin isim listesi savcılığa gönderildi. Önümüzdeki günlerde çıkarılacak yeni KHK ile binlerce kamu personelinin daha memuriyetten çıkarılması bekleniyor.mymemur