Soru H.W. 

Sınıfta bütün uyarılara rağmen aldırış etmeyen, otur dendiği zaman ısrarla oturmayan dersin akışını bozan, sınıf içinde koşuşturup arkadaşlarına vurarak dersin akışını bozan bir öğrenci hakkında ne yapabilirim?

Sabrımı çok çok zorluyor, buna rağmen haksız konuma düşmemek için fiziki müdahalede bulunmadım.

11. senem ilk defa böyle öğrenciler görüyorum.

Uyardığımda herhangi bir pişmanlık duymadığı gibi bir de benimle senli benli konuşuyor.

Tecrübelerinizi paylaşırssnız çok sevinirim.

Pess etmek doğamda yok. 

 

Cevaplar:

Umut S.
Her çocuk kendisini özel ve biricik hisseder. Sıradanlığa katlanabilenler çok nadir olgunlaşmış olanlardır, onlar da zaten olgunluğuyla gerçekte özeldir.
Çocuklar sıradan olduklarını hissettiklerinde; kimisi hayal dünyasında özel hissedeceği birşeyler bulur, kimisi okulu reddedip sosyal medyada, sanal oyunda ya da sokakta özel hissedeceği ortamlar bulur. Kötü alışkanlıklara yatkınlık da bu özel hissetme ihtiyacından gelir.
Örnekteki öğrenci de kendisini sınıfta uyumsuz olmakla anlamlandırmış. Bu yaptığı şey kendisi için "varoluşunun manası" gibi birşey. Belki de bir parçası olmuştur bu davranışlar. Kişilik meselesi haline gelmiştir ya da çok yakında gelir.
Bunlar kişisel tespitlerim.
Bunarı göz önünde bulundurarak; içinizden gelmese bile o çocuğa ayrıca değer verdiğinizi gösterin. Gerekirse rol yapın. "En kıymetlimsin- sana kıyamam" tiyatrolarını sergileyin. Olumlu yanlarına odaklanın, olumlu yanlarını ona karşı abartarak ifade edebilirsiniz.
En azından sizin gözünüzde kıymetli-özel olduğunu hissetsin.
En azından sizin için "sıradan ve itici" olmadığını düşünerek, biricik olma güdüsünün stresini üzerinden atsın. Oturduğu yerden de görüldüğünü hissederek rahatlaması, öğrenciyi davranış kontrol sürecine hazırlar.
Size karşı alıcılarını açtığını farkettiğiniz zaman davranış kontrolü konusunda rehberlik edebilirsiniz.
Gerekirse ev ziyareti de yapılabilir. 

H.W.
Fazlasıyla değer verdiğimi gösterdim. Fakat o bunu güçsüzlük olarak algılıyor. Saygısızlık olarak bana geri döndü. Özünün iyi olduğunu düşündüğümü söyledim. Daha da kötü oldu. Yaptıkları artık taciz noktasına gidiyor.

Erha C.Y.
Bu uygulamayla, değerli hissettirerek ve güzel davranışlarını ön plana çıkarıp takdir ederek sayısız öğrencimi kazandım ve hepsi gözümde çok kıymetliler. Eğer seversek , değer verirsek gerçekten gönülden çocuk bunu kesinlikle hissedecek ve o dikkat çekme davranışları olumlu güzel davranışlara vesile olacaktır…

Mehmet E.T.
Sizde bir ögrenci varsa şanslısiniz, bizde hepsi öyle....

Ahmet F. Y.
İlkokul öğrencisinden bahsediyoruz galiba.Böyle öğrenciler yara almış , ailesi ile güvenli bağlanması gerçekleşmemiş ve duygusal yoksunluğu olan çocuklardır genellikle.Öyle aile ile veya çocuk ile bir kaç defa görüşerek bitirilecek bir durum değil.Öğretmeni ile güvenli bağlanırsa(zaman içerisinde) onu dinler. Buradaki ilgi sürekli ve sabırlı olmaktan geçiyor.Aksi durumda bir baskı ve bastırma çocukta bir yara daha açacaktır.Adem güneş pedogoji okulu videolarını izlemenizi tavsiye ederim.

Cenk V.
Bazıları sorunun kaynağına inelim vs demiş..kazanılamayacak öğrenci yoktur demiş.iyi ve güzel tavsiyeler bunlar tabi.ancak tek tek her öğrenci ile ilgilenecek ne vakit vardır, ne de güç.matematik öğretmeninin temel sorumluluğu veya derdi değildir çocuğun karakterinden ve yaşadıklarından doğan sorunlarla devamlı uğraşmak.kaldı ki tek bir çocuk yok okulda.bence 2 yol var.sınıflara sesli kamera koyup ispat etmek.ve anında kırmızı listeye alıp üst merciye havale etmek. öğretmen her ne kadar yol gösterici olsa da ağır vakalarda dadı değildir.başın ağardığında sağlık ocağındaki pratisyen hekime gidersin ama durum vahimse o seni hastaneye beyin cerrahına sevk eder.özetle; tek bir kişiyle cebelleşip diğerlerinin eğltim süresini gasp etmek, ne doğru, ne de iş değildir.meslekte bazen duygular yerini profesyonelliğe bırakmalıdır.

Can İ.
Veli ile görüşüp sorunun kaynağı aranmalı her davranışın altında yatan mutlaka bir sebep vardır.

Mine A.Ç.
Meslek lisesi 9. sınıflardan birinin sınıf öğretmeniyim. Benim sınıfımda da böyle 2 öğrenci var. Çocukla görüştüm . Anne ve babasıyla görüştüm. En sonunda disipline verdim. Rehber öğretmen konuştu. Hiçbirşey fayda etmiyor. Derse giren her öğretmen şikayetçi. Bacasına da Veli toplantısında bütün öğretmenler şikayet etmiş. Değişen birşey yok

Ayşe S.
Bazen çocukları sınıf arkadaşları da azdirabiliyor.Sinif değişikliğinin işe yaradigini söyleyebilirim.

Esin D.
Velisi ile görüşmek tek çare

Arif K.
önce ailesi ile bu durumu paylaşın , görev verin hocam , idareden kağıt getirsin , tahtayı silsin, ailesinin onayı ile çantanızı taşısın vs ... bir de beraber çay içip dertleşin hocam etkisi olacaktır.

Elif D.
Tutanak tutup disipline gönderin hocam.

Zehra Z.
Tek olarak güzelce konuşun. Derste onu azarlamak istemediğinizi vb. söyleyip derste sessiz durabilir misin, diye rica edin. Problemini onunla çözmek istediğini söyleyin.

Özcan Ç.
Görmezden gelin....başka yolu yok...dövsen olmaz sövsen hiç olmaz....her seyi denediysen madem.... gormezden gel

Semra Ç.D.
Veliyle tanışın dikkatle gözlemleyin, çocuğun geldiği çevre hakkında geniş bilgi sahibi olun. Çevresel ve ailevi nedenlerden kaynaklanıyorsa çocukla özel ilgilenmeli, yapıcı, yakın davranarak, sınıf içi ve dışında küçük sorumluluklar vererek (bunu emir kipiyle değil, hissettirmeden yardım ister gibi yapmalısınız) gönül bağı kurmalı, zaman zaman dönüt vererek iyi yaptığı şeyleri takdir edip, eksikleri ne ilişkin beklentilerinizi dile getirmeli siniz. Bağ güçlendiği nde birlikte onun geleceğine ilişkin hayaller kurabilirsiniz. Ailesel olumsuzluklar varsa aynı çalışmayı paralel olarak aile ile de sürdürmelisiniz. Sonrasında çocuğu siz bile tanıyamazsınız. Belki bütün çabası kendini göstermekten ibarettir.
Umarım aileyi tanıdıktan sonra çocuğun bu haline şükür demezsiniz. En fenası bu. Aile sizinle işbirliğine yatkınsa işiniz kolaylaşır.
Sorun çevresel değilse, okul rehber öğretmeni ile işbirliğine gitmeli RAM 'dan teşhis için talepte bulunmalısınız. Teşhis doğrultusunda bilgi toplayıp yol haritanızı oluşturur sunuz. Veli görüşme formu ve Râm sevk evraklarınızı düzenli tutmanızı öneririm. dilerim. Ram'a sevk konusunda veli direnç gösterebilir, rehber öğretmenle birlikte hasar ikna edici, kararlı bir tutum içinde olmanız önemli.
Kolaylıklar dilerim.

Ebru S.
Değişmezler. Ailede ilgi yoksa okulu kullanırlar maalesef

Kahraman Y.
Sabır ve dua ile iletişim kurarak

Ceren A.
Velisini çağırın, derste yanına oturtturun. Ben öyle yaptım düzeldi