Deprem felaketinden 11 ilde yaklaşık 3,7 milyon civarında öğrenci ile 220 bin civarında öğretmenin etkilendiği kaydedilen raporda; Bakanlık tarafından yürütülen proje, faaliyet ve çalışmalar ayrıntılarıyla yer alıyor. 

Bakanlığın, depremin hemen ardından eğitim ortamlarının fiziki kapasitesinin geliştirilmesinden eğitimin faaliyetlerinin kalitesinin artırılması ve depremzede vatandaşların hayata tekrar tutunmalarını sağlayacak süreçler yürüttü belirtilen raporda şunlar kaydedildi: 

Yaklaşık 45 bin dersliğin onarım çalışmaları tamamlanarak öğrencilerin hizmetine sunuldu. 3 bin 100 yeni derslik de tamamlanarak yeni eğitim öğretim döneminde hizmete açıldı.

Yeni atanan veya görev yeri değişikliği nedeniyle yeni görev yerlerinde çalışmaya başlayacak öğretmenlerin barınma sorunlarının çözülmesi ve eğitim öğretim hizmetlerinde aksama yaşanmaması amacıyla öğretmenevi ve akşam sanat okullarında konaklama hizmeti sağlandı.

Öğretmenlerin deprem bölgesi dışındaki illere tayin istekleri yerine getirildi, deprem bölgesi dışındaki illerde görev yapan öğretmenlerden gönüllü olanlar deprem bölgesine görevlendirildi, farklı zamanlarda yapılan atamalarla öğretmenlerin sağlık özrü ve aile birliğine dayanan yer değiştirme işlemleri gerçekleştirildi.

Öğrencilerin istedikleri illere nakilleri gerçekleştirildi, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için ayrılan 70 bin burs kontenjanın 30 bini depremzede öğrenciler için kullanılmak üzere 100 bine çıkarıldı.

İller arası nakli yapılanlar ile afet bölgesinde eğitime devam edecek öğrencilere 26 milyon 885 bin 685 adet ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak dağıtıldı.

Yaklaşık 5 bin kişilik Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ekipleri, enkazda arama-kurtarma çalışmalarına katıldı, AKUB ekipleri, bölge dışından gelen ekiplerin çalışmalarının koordine edilmesi ve çadır kurulumu, yiyecek-içecek dağıtımı gibi görevler de yaptı.