Şimdilerde çocuklar İngilizce öğrenmeye anaokullarında başlıyor. Birçok ebeveyn çocuklarının İngilizce’yle mümkün olan en erken yaşta etkileşime geçmesi konusunda ısrarcı. Ve bu ısrar dil öğrenme konusunda sahip olunması gereken en isabetli tutum. Yeni bir dilin sınırlarını aşmaya, yapısını öğrenmeye, aksanına alışmaya ne kadar erken başlarsak gelecekte o dili o kadar etkili bir şekilde kullanırız. İngilizce’nin temelini küçük yaşlarda atan bir çocuk okul hayatı boyunca İngilizce derslerinde zorluk yaşamaz. Ayrıca iş hayatında da bu eğitimin faydasını daha iyi iş fırsatları yakalayarak görecektir. Tüm bu nedenlerden ötürü çocuklara İngilizce eğitimini erken yaşlarda vermek son derece önemli. 

Fakat ne yazık ki çocuklara İngilizce eğitiminde hala eski yöntemlerin kullanıldığını görüyoruz. Biz yetişkinlerin de hatırladığı yeni kelime alıştırmaları, dilbilgisi dersleri, sınavlar ve testler hala okullardaki varlığını koruyor. Bu da çocuklara İngilizce’yi uygun ve etkili bir şekilde öğretmenin önemi gittikçe artıyor. Peki neden? Bunun temel nedeni ihmalden kaynaklanan olumsuz deneyimlerin önüne geçmek. Çocuklar özellikle küçük yaşlarda öğrenmeyi stres ve sıkıcılıkla bağdaştırır ve çalışmak istemezler. Bu noktada çocukları yeni bir şeyler üretmeye zorlamak genellikle pek işe yaramaz. Neyse ki çocuklara İngilizce öğretmenin etkili yolları da var!

Çocuklar için İngilizce – İngilizce’yi çocuklar için eğlenceli hale getirecek 5 yol

Eğer İngilizce’yi çocuklar için başarının anahtarına dönüştürmenin 5 yolunu öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin! 

  1. Öğrenmeyi gergin ve stres dolu bir eylem olmaktan çıkarın. Okul, çocukların iyi notlar elde etmeleri ve başarılı olmaları gereken bir yerdir. Fakat bu genel geçer anlayışın birçok çocuğu baş edemeyecekleri bir baskının altında bıraktığını da unutmamak gerekir.  Bu yüzden anne babaların çocuklarına denge sağlamak konusunda yardımcı olmaları çok önemli.  Elbette bu demek değil ki çocuklarınızı öğrenmemeye ya da ders çalışmamaya teşvik edin. Burada üzerinde durulması gereken nokta hiçbir başarının çocukların psikolojik durumlarının ve sağlıklarının kötü şekilde etkilenmesinden daha mühim olmadığıdır. 
  2. Öğrenme sürecini eğlenceli aktivitelerle ve oyunlarla destekleyin. Çocuklar ders çalışmak yerine oyun oynamayı tercih eder. Bu çok da şaşılacak bir durum değil. Bu nedenle dersler esnasında çocukların eğlenmesine alan tanımak gerekir. Çocuklar için geliştirilmiş bir İngilizce okulu olan Novakid eğitimlerini tam olarak bu anlayışla gerçekleştiriyor. Öğretmenler AG, müzik, boyama kitaplarından tutun da fiziksel aktiviteye kadar birçok oyun öğesini derslerinde kullanıyorlar. Bu sayede küçük çocuklar derslerde sıkılmıyor aksine yüksek katılım gösteriyor.
  3. Çocuğunuzun kişiliğine uygun aktivitelerden faydalanın. Örneğin, eğer çocuğunuz utangaçsa onu grup aktivitelerine katılmaya zorlamamalısınız. Yabancı dilde iletişim kurmaya çalışmak başlı başına yeterince stresli bir iş. Bunun yanı sıra çocuğunuza bir de utangaç yapısıyla başa çıkma stresini yüklemeyin. Çocuklarda utangaçlığı yenmenin birçok yolu bulunuyor ancak zorlamanın çok başarılı bir yöntem olmadığını söyleyebiliriz.
  4. Günlük yaşamınızda eğitimsel öğelere yer açın. Burada çocuğunuzla sürekli İngilizce konuşmaktan bahsetmiyoruz  ancak günlük hayatın akışı içinde bazı şeylere dikkat çekmeniz faydalı olacaktır. Mesela zaman zaman haftanın günlerini İngilizce olarak tekrar edebilir böylece birkaç basit İngilizce cümle ile iletişim kurabilirsiniz. Ya da diyelim yemek yapıyorsunuz; çocuğunuza basit bir şekilde kullandığınız sebze, meyvelerin ya da mutfak aletlerinin İngilizce isimlerini sorabilirsiniz. Ayrıca özellikle yaşça biraz daha büyük çocuklarla birlikte altyazılı çizgi filmler izlerken, çizgi filmde yer alan şarkıları birlikte İngilizce olarak söylemek oldukça faydalı bir yöntem.
  5. Bir sisteminiz olduğundan emin olun. Yabancı dil öğreniminde düzenli olmak büyük önem taşır. Yalnızca arada bir ders çalışarak yabancı bir dili akıcı bir şekilde kullanmak pek mümkün değil. Düzenli aralıklarla gerçekleştirildiği takdirde haftada 1-2 ders almak çocukların İngilizce öğrenmelerinde fark yaratacaktır.