Türkiye'de özellikle seçim sonrası net bir şekilde ortaya çıkan ekonomik krizin geldiği noktayı gösteren okul kantinleri, öğrenim çağındaki çocukların da yüksek fiyatlar ve hayat pahalılığı ile tanışmalarına neden oldu.

Türkiye'de artan enflasyon oranları vatandaşlar için geçinebilmeyi imkânsız hale getirirken, artan gıda fiyatlarındaki artışlar özellikle kantinlerin seyirlik olmasına neden oldu. Yeni öğretim döneminde kantin fiyatlarına gelen zamlar velileri zor durumda bıraktı. Yeni zamlarla beraber bir öğrencinin aylık beslenme maliyeti en az 550 TL'den başlıyor. Öğrenciler ise durumu 'Canım çekiyor ama alamıyorum' diyerek özetliyor.

Eğitim öğretim sürecinin en önemli bileşenlerinden birisinin öğrencinin beslenmesi olduğuna dikkati çeken Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Volkan Erken, ekonomik problemler, yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle öğrencilerin aç kaldıklarını ve kantinlerden beslenemediklerini belirtti.

 

Öğrencinin beslenmesi birinci önceliktir

Geçen iki hafta içerisinde yaptıkları incelemelerde öğrencilerin kantinden alış veriş yapamadıklarını ve birçok öğrenin bu durumda aç kaldığını dile getiren Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Volkan Erken, "Eğitim öğretim yıl birçok sorunla birlikte başladı. Öğrencilerin pedagojik açıdan başarılı bir eğitim öğretim dönemi geçirmeleri için öncelikle sağlıklı beslenmeleri gerekir. Bu sürecin sağlıklı bir biçimde sürdürülmesini engelleyen ekonomik durumlarla karşı karşıyayız. Öncelikle seçim öncesinde hükümetin vermiş olduğu, öğrencilere bir öğün sıcak yemek verilmesi vaadi ikinci haftayı tamamlamamıza rağmen gerçekleştirilmemiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve özellikle velilerimizin bunun sonucunda ekonomik darboğaz içinde olmaları, öğrenim çağındaki çocuklarımızın yeterince beslenememeleri problemini yaratmaktadır. Kantinlerdeki fahiş fiyatlar, öğrencilerin yeterince beslenememesine ve öğlen aç kalmalarına neden oluyor" dedi.

 

Kantin var ama, bakan çok! Okul kantinleri cep yakıyor!

2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk haftası sona erdi ancak, artan enflasyon sebebiyle kırtasiye ve okul masraflarını karşılamakta güçlük çeken velilerin bu sefer de fahiş kantin fiyatlarıyla karşılaştıklarını ifade eden Volkan Erken, "Türkiye'de okul öncesinden lise kademesine kadar 20 milyon öğrencimiz var. Bu öğrencilerimize devletimizin bir öğün yemek verme imkânı vardır. Zaten bunu iktidar seçim sürecinde vadetmiş olmasına rağmen 2023-2024 eğitim öğretim dönemi başlayalı iki hafta geçmiş olmasına rağmen bununla ilgili atılmış tek bir adım yok" diye konuştu.

 

Bir öğün sıcak yemek verilmeli!

Yüksek Öğrenim gören 6 milyon öğrencimizin de yine aynı imkândan yararlanmaları gerektiğine değinen Erken, "Eğitim-İş olarak bakanlığımızdan bütün öğrencilerimize günde bir öğün sıcak yemek verilmesini talep ediyoruz" ifadesini yineledi.  

Kaynak: samsunsonhaber.com