MEB uzaktan eğitimi EBA'yla vermeye çalışsa da, bazı okul müdürlerinin öğretmenleri ders vermeye zorlaması sonucu kullandıkları Zoom adlı online video konferans programı büyük bir tehlikeyle yüz yüze bırakıyor.

Bakan Selçuk, 81 il müdürünü bu sabah konuyla ilgili acil online toplantıya çağırdı. Büyük ihtimal EBA dışı bu tür canlı konferans yapılmasına olanak sağlayan programlara yasaklama gelecek!

Milli Eğitim Bakanlığı, ısrarla EBA’yı tavsiye etse de yurt genelinde çok sayıda il, ilçe ve okul müdürü öğretmenleri yurt dışı bağlantılı online ders yapma imkanı sağlayan programlara yönlendiriyor.

Müdürler, öğretmenleri sistemi ücretsiz diye teşvik etse de, Zoom Meeting adlı programa bağlanan bazı öğretmenlere ücret çıkardığı belirtildi. Hatta Zoom uygulamasının ücretsiz hesaplara bile bir fatura hesabı açtığı ortaya çıktı.

Öğretmenler bu kesintinin sebebini anlayamazken Bakan Selçuk, 81 il müdürünü bu sabah konuyla ilgili acil online toplantıya çağırdı.

İzmir, Yalova, Muğla gibi birçok ilin milli eğitim müdürlüğü Zoom programının ücretsiz olduğunu vurguladı gibi sadece bu programdan ders anlatıldığı için öğretmenlerin bazılarının hesaplarından 58.5 dolar kesildi. Uluslararası bu program dışında hiçbir teması olmadığını söyleyen öğretmenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!

Hesaplarından para kesildiğini, banka bildirimiyle öğrenen öğretmenler durumu yöneticilerine bildirdi. Bu süreç aynı zamanda, Türk öğrencilerin canlı yayındaki görsellerinin de, art niyetli kişi ya da kişilerin eline geçme riskini ortaya çıkardı.

Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile Muğla’da bazı okul müdürleri ile bir çok ilçe ve okul müdürlerinin Zoom başta olmak üzere canlı yayın yapan çok sayıda yabancı programı önerip, detaylı bilgilendirme içeren talimat yazısı göndermiş.

BAKAN “ACİL” TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaşanan durum üzerine bu sabah 81 il milli eğitim müdürünü acil toplantıya çağırdı.

Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.

Sorumlular hakkında MEB’in soruşturma açması ve Bakan Selçuk’un toplantısı sonrası öğrenci ve öğretmen güvenliği için uygulama üzerinden canlı ders anlatımına yasak getirilmesi talimatı verilmesi bekleniyor.

Kaynak: Mynet.com


SON DAKİKA! Canlı Sınıf Yazılımlarına İlişkin MEB'den Resmi Açıklama