Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, açığa alınan öğretmenlerden bir bölümünün görevlerine iade edildiğini belirterek, "Bu, soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. Bu öğretmenlerle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmanın sonuçlarına göre gereği yapılacak." dedi.
 
Bakanlar Kurulu devam ederken gazetecilere açıklama yapan Canikli, toplantıda yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili değerlendirme yapıldığını, eğitim öğretimde gelinen nokta, sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiğini söyledi.
 
Yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilere başarı dileklerinde bulunan Canikli, "Zorlu bir sürece başladılar. İnşallah en iyi şekilde bu dönemi de bu süreci de sürdürürler, tamamlarlar." diye konuştu.
 
Canikli, örgün eğitimde 18 milyonun üzerinde öğrenci bulunduğunu, bunlar arasında liseler açısından yaklaşık 1 milyon 399 bin öğrencinin anadolu liselerinde, 102 bin öğrencinin fen liselerinde, 32 bin öğrencinin sosyal bilimler liselerinde, 13 bin 849 öğrencinin güzel sanatlar liselerinde, 12 bin 605 öğrencinin spor liselerinde eğitim gördüğünü, ayrıca imam hatip ortaokulları ve imam hatip liselerinde eğitim gören öğrenci sayısının yaklaşık 1 milyon 100 bin dolayında olduğunu bildirdi.
 
Başbakan Yardımcısı Canikli, bu rakamlara 8 milyon 700 bin dolayındaki kursiyer ve diğer öğrencilerin de ilave edilmesi halinde toplam öğrenci sayısının 26 milyon 700 bine çıktığını ifade etti.
 
27 bin 715 öğretmen ihraç edildi
 
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve genel olarak terör örgütleriyle mücadele çerçevesinde, terör örgütleriyle iltisaklı ve bağlantılı olduğu değerlendirilen ve tespit edilen diğer kamu görevlileriyle öğretmenlerde de memuriyetten çıkarma ve açığa alma işlemlerinin gerçekleştirildiğini anımsatan Canikli, şunları kaydetti:

Bugüne kadar toplam olarak 27 bin 715 öğretmen ihraç edildi.
 
"Bugüne kadar toplam olarak 27 bin 715 öğretmen ihraç edildi. Bugün itibarıyla 9 bin 464 öğretmen açığa alınmıştır, soruşturmanın selameti açısından açığa alınmışlardır. 9 bin 464 öğretmen, bunların soruşturmaları devam etmektedir. Açığa alınan bu öğretmenlerden bir bölümü geçtiğimiz günlerde görevlerine iade edilmişlerdir. Bir başka ifadeyle açığa alma işlemi iptal edilmiştir. Bu, soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. Bu öğretmenlerle ilgili soruşturmalar devam edecek, devam ediyor. Soruşturmanın sonuçlarına göre gereği yapılacak."
 
Canikli, açığa alınma işleminin gerekçesi ortadan kalktığı için bazı öğretmenlerin görevlerine iade edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yoksa soruşturma tamamlandı ve bu öğretmenlerin terör örgütleriyle bağlantısı, iltisakı ya da irtibatının olmadığı kesinleştiği için iade gerçekleştirilmemiştir. Dolayısıyla soruşturma işlemleri devam ediyor ve bu soruşturmanın sonucunda da gereken işlemler tesis edilecektir. Eğer bu soruşturma neticesinde bu kişilerin terör örgütleri ile bağlantıları tespit edilirse daha öncekilerde olduğu gibi memuriyetle ilişkileri kesilecek ve kamudan çıkarılacaklardır. Eğer böyle bir tespit söz konusu olmaz ise görevlerine devam edeceklerdir.

455 öğretmen görevine iade edildi.
 
Bu çerçevede 455 öğretmen görevine iade edildi. Bunların 419'u Tunceli'de, 36 tanesi de farklı illerde görev yapan öğretmenler. Bu 36 kişi, yani açığa alınıp iade edilen toplam 455 kişi içerisindeki 36 kişi, farklı illerde görev yapan bu öğretmenler esasında FETÖ/PDY bağlantıları nedeniyle ya da o iddialar nedeniyle açığa alınmışlardı ama yapılan çalışmalarda ve soruşturmada bunların bu örgütle herhangi bir bağlantılarının olmadığı anlaşılmış ve o nedenle görevlerine iade edilmişlerdir. Daha doğrusu açığa alınma işlemi sonlandırılmıştır. Diğerleri için biraz önceki yaptığımız değerlendirmeler ve açıklamalar geçerlidir. Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor, soruşturmaları devam ediyor. Soruşturma sonucuna göre gereken yasal hukuki işlem tesis edilecektir."
 
 9 günde 3 bin 129 kaza
 
Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilen konulardan birinin de trafik güvenliği olduğunu aktaran Canikli, Kurban Bayramı'nda farklı yöntemler kullanılarak son derece geniş kapsamlı trafik tedbirleri alındığını fakat buna rağmen ülke genelinde 9 günde 3 bin 129 kaza meydana geldiğini ifade etti.