Bulgaristan'da yükseköğretim, Avrupa üniversitelerinde sunulan niteliklerle uyumluluğu sağlayan Bologna sürecini takip etmektedir. Bulgaristan üniversiteler düzeyinde lisans, yüksek lisans ve doktora gibi olağan aşamaları içermektedir.

Bulgaristan'da uluslararası saygınlığı olan 51 üniversite bulunmaktadır. Bulgaristan'daki akademik kurumlar, yabancı öğrenciler arasında popüler olan İngilizce, Fransızca veya Almanca olarak öğretilen çeşitli programlar sunmakta ve bazı üniversiteler de ortak akreditasyona uygun programlarıyla dikkat çekmektedir. Bulgaristan üniversite eğitimi esnasında İngilizce öğretilen kurslar yüksek lisans düzeyinde yaygındır ve tıp dereceleri için giderek daha yaygın hale gelmektedir.

Bulgaristan eğitim sisteminde lisans dereceleri 4 yıl, yüksek lisans 1 veya 2 yıl ve doktora eğitimi genellikle üç yıl sürmektedir. Bulgaristan'ın uluslararası öğrencilerinin çoğu Türkiye, Yunanistan ve Makedonya gibi komşu ülkelerden gelmektedir ve Nijerya, Almanya, İtalya, İsrail, Birleşik Krallık, Gana, Güney Afrika ve Hindistan'dan da çok sayıda öğrenci Bulgaristan’da eğitim almaktadır. Sofya Üniversitesi St. Kliment Ohridski, Plovdiv Üniversitesi ve Varna Teknik Üniversitesi Bulgaristan en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Uluslararası öğrenciler, Bulgaristan’ın iyi gelişmiş yükseköğretim sistemine, uluslararası kabul görmüş derecelerine, makul öğrenim ücretlerine ve yaşam maliyetlerine, güvenli ve arkadaş canlısı yaşam ortamına ilgi duymaktadır. Bulgaristan’da üniversite eğitimi sırasında yakın ülkelerde dolaşmak veya sadece yerel eğitim programlarıyla pratik yapmak mümkündür. Bulgaristan’da üniversite okumak geleneksel olarak güçlü bir eğitim sistemi, Avrupa dereceleri, uygun yaşam maliyeti ve oldukça fazla kariyer fırsatı sunmaktadır.

Türkiye'den Bulgaristan'a üniversite eğitimi için gidecek öğrencilere üniversite başvurusu ve öğrenci vize işlemleri için danışmanlık hizmeti sunan danışmanlık şirketi Vizem.net danışmanı Ebru Sönmez’e Bulgaristan üniversiteleri ve Bulgaristan'da üniversite eğitimi hakkında merak edilenleri sorduk.