Bu yıl sınıfta kalma var mı? 2021 MEB sınıf geçme nasıl olacak? ilkokul, ortaokul, liselerde sınıfta kalma olacak mı? İşte cevaplar...

 

İLKOKULLARDA SINIFTA KALMA VAR MI?

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda sınıfta kalma olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada 4. sınıflar için "seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacak. Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca kayıtlı ancak sürekli devamsız öğrenciler notla değerlendirilmeyecek bir üst sınıfa geçemeyecek.

 

ORTAOKULLARDA SINIFTA KALMA VAR MI?

Ortaokul öğrencilerinin 2020-2021 eğitim öğretim yılında sınav işlemleri tercihe bırakıldı. 2. dönem sınav notu olmayan öğrenciler istedikleri takdirde yüz yüze sınavlara katılabilecek.

Sınavlara katılmak istemeyen ortaokul öğrencilerinin aileleri okula dilekçe vererek 1. dönem notlarının ölçme ve değerlendirme işlemlerinde kullanılması için talepte bulunabilecek.

İkinci dönem sınav notu olan ortaokul öğrencilerinin sınavları geçerli olacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Düşük notu bulunan öğrencilere istemeleri halinde ikinci bir sınav yapılıp puanlarını yükseltme fırsatı verilecek. Ortaokullarda herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45'ten az olan öğrencilerin sınıfı geçmesi veya sınıf tekrarına kalmasına Şube Öğretmenler Kurulu karar veriyor.

 

LİSELERDE SINIFTA KALMA VAR MI?

Yapılan açıklamaya göre, sınıf geçme kriterlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı bildirildi. Sunulan tercihlere göre sınava girme veya girmeme kararı alan öğrencilerin başarı durumlarına yönelik iş ve işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre yürütülecek. İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda başarısız olan öğrenciler sınıfta kalabilecek.

Liselerde yıl sonu ortalaması 50'nin altında olan ve 3 dersten zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarına kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze sınavlara katılıp katılmama ile ilgili dilekçe işlemleri için son günün 21 Mayıs olduğunu açıkladı. Bu tarihe kadar başvuru yapmayanlar ve yüz yüze sınava katılmayan öğrencilerin 2. dönem notları oluşmayacak. Dilekçe veren öğrenciler ise 1. dönem notlarına göre değerlendirilecek.

 

BAKANLIKTAN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem derslerinin ölçme ve değerlendirme işlemlerinin Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında yeniden düzenlendiği ifade edildi.

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda sınav uygulaması bulunmadığına işaret edilen açıklamada, öğrencilerin birinci dönemde olduğu gibi yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya TRT EBA televizyonundaki yayınları takip ve derse olan ilgilerine göre kişisel, sosyal ve akademik gelişimlerini destekleyecek şekilde öğretmenleri tarafından değerlendirileceği belirtildi.

Bunun yanında ilkokul 4. sınıf ile ortaokul öğrencileri için 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem derslerinin sınavla değerlendirilmesi durumunun öğrencilerin tercihine bırakıldığı duyurulan açıklamada, ikinci dönem sınavlarına giren öğrenciler için uygulanacak esaslar şöyle anlatıldı:

"İkinci dönem sınav notu olan öğrenciler için bu sınavlar geçerli olacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Sınavı yapılan derslerden başka bir sınav yapılmayacak. Bu öğrencilere istemeleri halinde ikinci bir sınav yapılıp puanlarını yükseltme fırsatı verilecek. Bu öğrencilere ayrıca tercih hakkı sunulacak olup istemeleri halinde sadece birinci dönem notları ile değerlendirilmeleri sağlanacak ve başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacak."

 

ÖĞRENCİYE TERCİH HAKKI

Bakanlığın açıklamasında, ikinci dönem sınav notu olmayan öğrenciler için ikinci dönemin sınavlarına katılıp katılmama hususunda öğrencilere tercih hakkı sunulacağı, isteyen öğrenciler için sınav yapılacağı kaydedildi.

İkinci dönem sınavlarına katılmak istemeyen öğrencilerin sadece birinci dönem notlarının geçerli olacağı ve bu öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme yapılmayacağı anlatılan açıklamada, "Buna göre velilerimizin, tercih ettikleri seçeneği 26 Mayıs 2021 tarihine kadar öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüğüne yazılı olarak ya da e-posta başvurusuyla bildirmeleri gerekmektedir." bilgisi paylaşıldı.