Yaz tatili bitti, artık okul zili çalıyor. 2015/2016 eğitim-öğretim yılı 28 Eylül pazartesi günü başlıyor. Öğretmenler ve öğrenciler uzun bir dinlenme döneminden sonra özlemini duydukları okullarına kavuşacaklar. Yaklaşık olarak 18 milyon öğrenci ve 900 bin 794 öğretmen okul yolunu tutacaklar. Bu yıl 1 milyon 136 bin öğrenci ilkokul birinci sınıfa, 1 milyon 200 öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarına başlaması bekleniyor.

Okul güvenliği geçen yıllara göre bu yıl çok daha önem kazandı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde haziran ayından itibaren artan şiddet olayları öğretmen, öğrenci ve velileri endişelendiriyor. Okul güvenliğinin nasıl sağlanacağı ise kaygı ve belirsizlik yaratıyor.
 
OKUL ORTAMLARI, KAYGI VE KORKUDAN UZAK OLMALI!
 
Okul güvenliği eğitimin güven ve huzur içinde yapılması için en önemli ihtiyaçlardan birisi. Okul güvenliğinin etkin olarak sağlanabilmesi için öncelikle iyi bir okul ikliminin oluşturulması şart. Bu da okul disiplin uygulamalarının adil ve eşit oluşu, paydaşların ilişkilerinin etkili ve güvenli oluşuyla ilişkili. Aile okul ilişkisi de iyi düzeyde olmalı. Öğrenci ve öğretmenlerin öğrenme ve öğretmeye güdülenebilmeleri için kaygı ve korkunun olmadığı bir okul ortamının oluşturulması gerekiyor.
 
Bu konuda yapılması gerekenler ise;
 
Okul güvenliği için fiziksel yapı ve donatılar, sağlam ve güvenli olmalı!
 
-Okul mimarisi ve tasarımları öğrenme ve öğretmeye odaklayan, öğrenme ortamını destekleyen ve kaliteli hale dönüştüren bir tasarım ve mimari içermelidir.
 
-Dar merdivenler ve koridorlar öğrencilerin hareket alanlarını kısıtlayarak şiddete ve kazalara neden olur. Olası bir acil durumda kalabalığın yönetilememesine ve tahliye edilememesine yol açar Kalabalık okullarda, tuvaletler, koridorlar, sınıflar ve okul bahçeleri öğrencilerin arasında şiddet olaylarının en çok meydana geldiği yerlerdir.
 
Okulda kullanılan malzemeler ve eşyalar, düzenli ve sağlam olmalı!
 
-Dolaplar, sabitleştirilmeyen eşyalar ve kitaplıklar gibi öğrencilerin üstüne devrilebilecek ya da düşebilecek eşya ve objelerin duvarlara sabitleştirilmesi kaza ve yaralanmaları önler.
 
Okullarda denetimsiz alanlar olmamalı!
 
-Merdiven aralıkları, kaygan zeminler ve merdivenler yaralanmaların sık olduğu yerlerdir.
 
-Şiddet olaylarının ve zararlı alışkanlıkların yaşanacağı yerler teneffüs ve öğle tatillerinde denetimsiz kalan sınıflar, kullanılmayan boş odalar, sığınaklar, depolar ve okul bahçelerindeki kör noktalar olarak öne çıkıyor.
 
Öğretmenler daha güvenlik bir eğitim süreci için eğitilmeli ve bilinçlendirilmeli!
 
Nöbetçi öğretmen uygulaması öğrencilerde sürekli denetlendikleri algısı yaratarak daha duyarlı ve düzeyli davranmalarını sağlar. Özellikle zorbalık ve zararlı alışkanlıkların yaşanmaması için etkili olurlar.
 
Uzman güvenlik görevlilerinin varlığı güvenlik algısını güçlendirir!
 
-Güvenliğin önem ve değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Okul güvenliği klasik güvenlik önlem ve uygulamalarıyla sağlanamaz. Okul iklimine katkı sağlayan, okul paydaşları ile bilinçli bir iletişim ve işbirliği kuran, olası risklere hazırlıklı ve proaktif bir güvenlik yönetimi sağlayan uzman güvenlik yapısı zorunludur.
 -Okul giriş-çıkışların denetlenmesi, ziyaretçilerin yönlendirilmesi ve kontrol edilmeleri, olası suçların önlenmesi, okul paydaşlarının güvenliği, acil durum uygulamalarının etkin olarak gerçekleştirilebilmesi için çok önemlidir.
 -Okul çevresinde yer alan şüpheli ve suç işleme olasılığı yüksek kişilerin varlığı öğrencileri tedirgin eder ve risk oluşturur.
 -Giriş çıkış ve Ziyaretçi güvenliğinin sağlanması ziyaretçilerin öğrencilerin bulunduğu alanlara girişlerinin sınırlandırılması olası riskleri önler.
 -Okullarda veli ve ziyaretçiler için “Ziyaretçi Görüşme Odaları” bulunması, özgür ve barışçıl bir eğitim ortamı için gereklidir.
 -Yönetici odaları, okul giriş çıkışlarını ve öğrencilerin bulunduğu alanları görecek şekilde planlanmalı ve olmalıdır. Yönetici odaları sınıfların bulunduğu katlarda değil ayrı bölümlerde olmamalıdır. Ancak özellikle devlet okullarında sınıfların olduğu yerlerde konumlandırıldıkları görülmektedir. Bu durum öğrenci ve öğretmenlerin dikkatini dağıtır ve derslere odaklanamazlar. Yabancıların varlığı kaygı ve endişe yaratır.
 -Öğrencilere yönelik saldırı ve şiddet olaylarının denetlenmeyen başıboş kişilerden kaynaklandığı, bazı okul bölgelerinde uyuşturucu satıcılarının varlığı risk oluşturuyor.
 
Okul servisleri güvenli hale dönüştürülmeli!
 
-Servis sürücüleri ve rehberler eğitilmeli, bilinçlendirilmelidir.
 -Uygulamada bir çok yaralanmalar ve çocukları şiddete yönelten davranışlar servis ortamından, sürücü ve rehberlerin davranışlarından kaynaklanıyor.
 -Veliler servisleri ve sürücülerini yakından izlemeli ve gördükleri eksiklikleri okul yöneticileriyle paylaşmalıdır.
 
Okul kantinleri denetimsiz bırakılmamalı!
 
-Kantinde satılan gıda maddeleri ve diğer ürünlerin sağlıklı olmasına ve çalışanların sağlık kurallarına uygun davranmalarına ilişkin uygulamalara özen gösterilmelidir.
 
Yüreklerde kaygı ve korkunun olmadığı, öğretmen ve öğrencilerin sevinçle evlerinden okul yoluna koyuldukları, mutlu bir okul ortamının sağlandığı bir eğitim dönemi dileğiyle…
 

Sözcü
Osman ÖZTÜRK
CSG City Security Group
Yönetim Kurulu Başkanı-CEO
Bahçeşehir Üniversitesi
Özel Güvenlik ve Koruma Programı
Genel Koordinatörü