Bilindiği gibi 23.08.2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve sosyal Haklara ilişkin 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin “Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” başlıklı ikinci bölümünün 22. maddesinde; “ (1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.” hükmü yer almaktadır. 

Bu hüküm kapsamında Müdür yardımcılarına da ek ders ödeneceği değerlendirilmektedir. Hatta Okul Müdürleri ve Müdür Baş Yardımcıları’na ödenmeyecek olması da eğitim camiasında haksızlık olarak değerlendirilmiş ve büyük ses getirmiştir. Bu kapsamda örgün eğitim kurumlarında görev yapan müdür yardımcıları da nöbetle ilgili ek derslerini Ocak ayı içerisinde almışlardır.

Eğitim camiası Müdür yardımcılarının nöbet ücretini alırken Okul Müdürleri ve Müdür Başyardımcılarının alamamasındaki haksızlığı tartışırken ve Bakanlığın bir an önce bu garipliği düzeltmesi beklenirken İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Kütahya Valiliğine 23.02.2016 tarihinde gönderdiği görüş yazısı ile Okul Öncesi Eğitim Kurumları ile İlköğretim Kurumlarında görev yapan müdür yardımcılarının da nöbet görevi adı altında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün olmadığını belirtmiştir.

Yazıdan anladığımız kadarıyla Bakanlık Toplu Sözleşmenin 22. maddesinde yer alan “ilgili mevzuatına göre” ibaresine atıfta bulunarak Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliği’nde Müdür yardımcısının nöbet ile ilgili net olarak görevi belirtilmediği için fiilen nöbet tutmadığını dolayısıyla nöbet için ek ders ücretinden yararlanamayacağını değerlendirmektedir.

Sonuç olarak bu görüş yazısı kapsamında Nöbet için ek ders ücreti alabilecek olanlar sadece Ortaöğretim Kurumlarında görev yapan müdür yardımcılarıdır. Çünkü Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Müdür yardımcısı, görev yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 80. maddesi c bendinde “ Kendisine verilen nöbet görevini yürütür, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına ve müdüre iletir.”denilmektedir.

Resmi yazıyı indirmek iç.in TIKLAYINIZ