B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'lik motosikletleri kullanabilmesine yönelik yasal düzenleme çalışmaları hızla ilerliyor. Bu çerçevede yasal düzenlemelerin tamamlanarak yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Bu tarihten itibaren B sınıfı ehliyet sahipleri, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanma yetkisine sahip olacak.

OTOMATİK AKREDİTE OLACAK

B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'ye kadar motosiklet kullanabilmesi için direksiyon eğitimi alması öngörülüyor. Bu eğitim sonrasında sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak.

MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, düzenlemelerin en geç 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu tarih, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'ye kadar motosikletleri kullanabilmesinin önünü açacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte sürücü kurslarının devreye gireceğini öngören Öztürk, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'ye kadar motosiklet kullanabilmesi için belirli bir eğitim alması gerektiğini vurguladı. Bu eğitim sadece direksiyon eğitiminden oluşacak ve sürücü belgesini otomatik olarak akredite edecek.


BELİRLİ ŞARTLAR VE BEKLENTİLER

Uygulamada yaş sınırı bulunmamakla birlikte, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaş sınırını ayrıca değerlendiriyor. Ayrıca, e-Ticaret kuruluşlarına kayıtlı sürücülerin bu düzenlemeden yararlanamayacağı belirtiliyor.

B sınıfı ehliyet sahipleri şu an için 50 cc'ye kadar motosiklet kullanabiliyor. Ancak, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilme konusunda resmi bir açıklama henüz yapılmış değil. (Takvim)