Aydın'da bakanlığımızın eğitim 2023 vizyonu kapsamında, özellikle tüm seviyelerde ki okullarda tasarım beceri atölyelerinin kurulması, öğrencilerin bu ortamlardan yarar sağlamaları, günlük yaşam becerilerini geliştirmeleri, özgüven kazanmaları, problem çözme becerilerini geliştirmeleri, gibi birçok olumlu beceri deneyimlerine fırsat kılmalarına alan yaratmış. Aydın Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezinin en önemli işlevselliği ise tabi ki asıl kurulma amacı olan öğrencilerin eğitimlerine farklı bir boyut kazandıraracak şekilde eğitimler vererek 21. YY anlayışına uygun tüm boyutlarıyla becerilerini geliştiriyor olması olarak vurgulayabilirim.

Aydın il milli eğitim müdürlüğü bilim akademisi ve tasarım beceri atölyeleri merkezinde 6 adet atölye mevcuttur.Bu Atölyeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

AHŞAP ATÖLYESİ
Her yaş grubu öğrencinin öğretmenleri ile birlikte önceden planlanmış zamanlarda hazırlamak istedikleri projelerini yaptıkları, birçok ahşap aletlerinin (torna,kıl testere,vb)olduğu atölye.

EL SANATLARI ATÖLYESİ
Her yaş grubu öğrencinin öğretmenleri ile birlikte çömlek tornaları, kil hamurları ve mozaik taşları ile ürünler çıkardıkları ve toprağa dokunarak rehabilite oldukları atölye.

ROBOTİK-KODLAMA ATÖLYESİ
Her yaş grubuna göre bir çok robot setini içinde bulunduran atölyede kodlama eğitimlerini de öğrenci yaş grubu ve seviyelerine göre alabiliyorlar. Bu sene ayrıca düzenleyecekleri robot yarışmaları neticesinde ise ilde bu anlamda başarılı ve ilgili öğrenciler ile bir araya gelip birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ülkemizi ve ilimizi temsil etmek istiyorlar.

3-D YAZICI VE TASARIM ATÖLYESİ
Atölyede 3-d yazıcılar ile bir çok akıllı makinenin prototipini basıyorlar ve makineye ait çizimlerinin nasıl yapıldığını ? tasarlama sürecini, öğretmen ve öğrenciler ile paylaşılıyor. Daha sonra projelendirdikleri ürün veya ürünleri yapmak için gruplar oluşturarak çalışmaları sürdürüyorlar.

GREEN-BOX ATÖLYESİ
Bu atölye aslında çok ayrı bir önem taşıyor. Çünkü günümüz öğrencileri özellikle 10 yaş ve üstünde youtube izleme alışkanlığı oluşmuş durumda. Bu öğrencilerin izleme alışkanlığı edindikleri, özendikleri bu platformun nasıl işlediğini ,videoların nasıl çekildiğini, montajın ne olduğunu, green-box denen atölyede neler yapabilecekleri öğrencilere uygulamalı olaraj anlatılıp onlardan artık izleyen değil izleten tarafa geçmeleri isteniyor ve bu doğrultuda eğitimler ile destekliyorlar . Ayrıca bu seneden itibaren green-box atölyede İl genelinde eğitimde iyi örnekler sergileyen , projeleri ile ilde değer katan öğretmen, idareci ,öğrenci fark etmeksizin ,atölyeye davet edip ,başarılarını videolar ile destekleyip hem il hem ülke genelinde başarılarının yaygınlaşmasını sağlayacaklar.

Sedat Değer