Okullarda Mobbing artıyor ve öğretmenler okul değiştirmek istiyor

Sendikadan yapılan açıklamada “Okullarda Mobbing (Psikolojik Baskı) Düzeyini Ölçme Anketi” sonuçlarının okullarda MOBBİNG’in tahmin edildiğinden daha yaygın olarak yaşandığı ortaya koyduğu belirtildi.

AYRIMCILIK VE YORGUNLUK DİKKAT ÇEKİYOR

Yapılan MOBBİNG araştırmasında ortaya çıkan başlıca tespitlere göre “Ankete katılan eğitim çalışanlarının %51’i kişiye göre tavır belirlendiğini, %53’ü idarenin ders programı/ nöbet gibi planlamalarında ayrımcılığa tabi tutulduğunu belirtiyor. Katılımcıların %62’si kameralar veya kişiler yoluyla gözlendiğini belirtirken, %67’si bulunduğu okuldan başka bir okulda görev yapmak istiyor, %79’u ise sürekli olarak genel yorgunluk hissediyor.” sonuçları görülmektedir.

Eğitim-İş sendikasının MOBBİNG araştırma sonucu ile ilgili yaptığı basın açıklaması;

İŞ YERİ BARIŞI VE ÖĞRETMEN MOTİVASYONU

Araştırma sonuçlarında öğretmenlik gibi geniş kesimlere hitap eden bir mesleğin bu yaygınlıkta bir MOBBİNG ile karşı karşıya olması, bir yandan mesleki verimi düşürürken, aynı zamanda eğitim ortamını da olumsuz etkilediği vurgulanırken şu tespitlere yer verildi:

Giderek yaygınlaşan MOBBİNG nedeniyle işyeri barışı bozulmakta, öğretmen motivasyonu düşmektedir. Ülkemizde öğretmenlerin bu derece yüksek oranlarda MOBBİNG ile karşı karşıya olması, MOBBİNG’e karşı acil bir eylem planının uygulamaya alınmasını zorunlu kılmaktadır. MOBBİNG, öğretmenlerin mesleki anlamda kendilerini göstermelerini ve kurum içinde sağlıklı iletişim kurmalarını engellemekte, aile yaşantılarına kadar uzanan sosyal ilişkilerini olumsuz etkilemekte, mesleki saygınlıklarının azalmasına neden olmakta, yaşam kalitesini ve sağlığını olumsuz etkilemektedir.

MOBBİNG’İ AMİRLER UYGULUYOR

Yapılan MOBBİNG ölçme çalışması, MOBBİNG’in çoğunlukla düşey doğrultuda, amirler tarafından uygulandığını göstermektedir. Görevi başındaki on binlerce okul yöneticisinin MOBBİNG konusunda sıkı bir eğitimden geçirilmesi için çalışmalar acilen başlatılmalıdır. Okul içinde gerekli iletişimleri sağlayamayan, çalışanlar üzerinde otorite kurmak için sıklıkla MOBBİNG’e başvuran idareciler bu görevlerden uzaklaştırılmalıdır.

MEB’E ÖNERİLER

Eğitim-İş sendikası MEB’den araştırma sonucu ile ilgili istediği taleplerini de belirtti. Sendikanın talepleri;

- Okul içi ders programı / nöbet çizelgesi gibi görevlendirmelerin yapılması belirli kurallara bağlanmalıdır.

- Okullarda, çoğunlukla da müdür odalarında bulunan ekranlarla güvenlik kamerası aracılığıyla öğretmenlerin takip edilmesi durumuna son verilmeli, yönetici odalarındaki bu ekranlar kaldırılmalı, güvenlik kameraları personeli izlemek için değil, amacına uygun olarak güvenlik için kullanılmalıdır.

- Öğretmenlerin kişiliğine yönelik; azarlama, hakaret, grup içinde rencide edici davranışlar gibi olumsuz tutumların ortadan kaldırılması için caydırıcı tedbirler alınmalıdır.

- İl içi tayin ve emeklilik başvurularının yoğunlaştığı okullar mercek altına alınmalı, öğretmenlerin bu okullardan ayrılma istekleri nedenleriyle araştırılmalıdır.

- Öğretmenlerin başarılarını ödüllendirmede sendikal ayrımcılık ortadan kaldırılmalı, adil bir ödüllendirme sistemi kurulmalıdır.

- Çalışanlar arasında yapılan ayrımcılık görmezden gelinmemeli, ayrımcılıkla yönetim anlayışını benimsemiş olan idarecilerin bu davranışları engellenmelidir.

- Öğretmen-idare arasındaki şikayet ve soruşturmaların yoğunlaştığı okullarda idareler mercek altına alınmalıdır.

- Öğretmenlere çeşitli adlar altında para toplatılması uygulamasına son verilmeli, okulların kaynak ihtiyacı giderilmelidir.

- Teftiş mekanizması adaletli işletilmeli, soruşturma süreçlerinde okul idarecilerinin muhakkik olarak görevlendirilmesi uygulamasına son verilmelidir.

- Öğretmenlere, sendika tercihleri konusunda zorlayıcı ya da yönlendirici tutum sergileyen idarecilere caydırıcı yasal yaptırımlar uygulanmalıdır.

- Görevdeki okul idarecileri MOBBİNG’in tüm sonuçları hakkında kapsamlı bir eğitimden geçirilmeli, ilk defa idareciliğe alınmada MOBBİNG’e yönelik bilinç düzeyi ölçülmelidir.

- MOBBİNG’in bir suç olduğu gerçeğinden hareketle ülkemizde MOBBİNG konusundaki yasal eksiklikler giderilmeli, kapsamı ve uygulanacak yasal yaptırımlar belirlenmeli.

Eğitim İş 


Eğitim İş ortaya koydu: Okullarda Mobbing yaygınlaşıyor