Bugün Anayasa Mahkemesi, sendika üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesinin önünde engel olan "yüzde 2 barajını" iptal etmesiyle ilgili gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Ayrıca “sendika üyesi olmaya zorlama'' gerekçesiyle 538 TL olarak ödenen toplu sözleşme ikramiyesini de iptal etti.

Kamu çalışanlarının hangi sendikaya üye oldukları sendikaya bakılmaksızın 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarındaki sadece 190 TL toplu sözleşme desteği ödenecek.

Anayasa Mahkemesinin bugün yayınlanan gerekçeli kararında ;

* % 2 lik üye barajının iptal ederken; sendika üyesi olduğu için maaşlarından yapılan kesintisinin çok üstünde üyelik ödentisi yapıldığını ifade etmiş ve bu durumun Yasaların  “kimseyi sendika üyesi olmaya ya da olmamaya zorlama “ İlgili maddesini ihlal ettiğine karar vermiştir. Özetle; sendika üyesi olana kesintiden çok para geri verilerek, sendika üyesi olmak istemeyen kişileri “sendika üyesi olmaya zorlama“ yapıldığını söylüyor. Bu nedenle de iptal edilmesi gerekir diyor (54.madde)

* Bu karar 5 Mart 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.

* Gerekçeli karar hemen uygulanırsa 538 TL  toplu sözleşme ikramiyesi ödenmeyecek 190 TL toplu sözleşme desteği ödenecek. Arada fark olursa memurların maaşından kesilecek.

Örneğin; Maaşından sendika üyeliği nedeniyle 255 lira kesilen bir öğretmenin 190 TL'sini devlet öderken, 65 TL'si maaşından kesilecek. Yüksek Mahkemenin kararı bu ay uygulanırsa geçen aya göre sendikalı öğretmenin 348 TL kaybı olacak.

www.guncelegitim.com / ÖZEL HABER