MEB’in geçen yıl başlattığı örgün eğitimi destekleme ve yetiştirme kursları, yıldızı parlayan icraatlarından biri oldu.

Geçen yıl bakanlığın bu hizmeti yeterince hayata geçirilememişti. Bunun temel nedenlerinden birisi öğrencilerin kurslar başlamadan önce dershanelere veya özel kurslara kayıt yapmış olmasıydı. Diğer bir neden ise gerek Halk Eğitim Merkezlerinin gerekse bazı kurum yöneticilerinin kurs açma konusunda ihmalkâr davranmalarıydı. Birçok okul ve Halk Eğitim Merkezlerinde geçen yıl hiç kurs açılmadığına tanık olmuştuk.

Bakanlık bu öğretim yılında işi sıkı tuttu,  Kurs açma şartlarını kolaylaştırdı. Kursların kapsamına  Drama, Görsel sanatlar, Müzik, Spor, Sanat çalışmaları gibi alanları ekledi. Yaz kursları  da açılmaya başlandı.  Öğretmene ödenecek ek ders ücretini iki katına çıkardı. Kurs açılması konusunda talimatlar gönderdi. İl ve İlçe milli eğitim müdürlükleri bu konuyu takip etti. Bilgilendirme çalışmalarıyla kurslara ilgiyi de arttırdı. Sonuçta  açılan kurs ve bu kurslardan yararlanan öğrenci sayısında büyük artış yaşandı, kurslar ülkeye büyük bir hizmete dönüştü.

Ölçme ve Değerlendirme Hizmetleri Genel müdürlüğü tarafından yürütülen bu hizmette, gerekli olan  planlama ve konu testleri gibi materyallerin hazırlanarak öğretmen ve öğrencilerin  hizmetine sunulduğunu, alanın sürekli takip edildiğini, tabandan gelen önerilerin dikkate alındığını ve sorunların zamanında ortadan kaldırıldığını gördük.  Bu yaklaşımla birlikte kursların niteliği arttı, kazanan çocuklarımız ve milletimiz oldu.

Kurslara yaklaşık rakamlarla dörtbuçuk milyon öğrenci devam etti. Üçyüzbin  öğretmen  kurslarda görev aldı. 150 öğretmenlik ekip tarafından kırkbin civarında soruyu kapsayan test ve değerlendirme sınavları hazırlandı. Bu testler  Bakanlıkça erişime sunuldu ve milyonlarca kez indirilerek kullanıldı. Öğrenciler akademik derslerin dışında da birçok alanda eğitim aldı. Sadece spor alanında kurslara devam eden öğrenci sayısının yediyüzbine yaklaştığını söylemek hizmetin etki alanının göstermesi açısından yeterlidir.
TEOG sınavlarında yüzlerce çocuğumuzun tam puan almasında kursların katkısının olduğu açıktır. Bakanlığımızı bu hizmetinden dolayı alkışlıyor ve tüm yetkilileri, kurs açan yöneticileri ve kurslarda görev alan öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.
Bakanlığımıza teklifim.

Bu kurslar ortaokul, lise ve mezun durumundakileri kapsıyor. Daha önce bir köşe yazısı yazarak ilkokullarda da görsel sanatlar, drama ve spor gibi akademik olmayan alanlarda kursların açılabilmesi için Bakanlığımıza bir teklifte bulunmuştum.  Bunun çocukların kişisel ve sosyal  gelişimi açısından önemini anlatmaya çalışmıştım. Böyle bir gelişme olması halinde kurslardan yararlanan öğrencilerin daha da artacağı açıktır. Buradan teklifimi yineliyorum.

Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı