Değerli Öğretmenlerim,

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavları iptal edilerek, koşulsuz hizmet süresi 10 yıla ulaşan öğretmenlerimize “Uzman Öğretmen”, 20 yıla ulaşan öğretmenlerimize “ Başöğretmen” unvanları verilmelidir. 650 bin öğretmeni sınav sürecine dahil ederek, sınava dayalı kariyer basamakları uygulaması çok büyük bir yanlıştır. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu 50/A maddesinde öğretmen izinleri net ve açıktır. Kanuna aykırı bir şekilde öğretmenlerimiz zorla uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimine alınmıştır.  Öğretmen tatili gasp edilemez. Bu sebeple Eğitim Gücü Sendikası olarak öğretmen tatil hakları için dava açtık.

650 bin öğretmen özellikle sınav uygulaması ile ilgili serzenişte. Aynı okulda görev yapan öğretmenler 1000-2000 lira için bu eziyete maruz bırakılmaktadır. Ekonomik sıkıntılar yüzünden maalesef öğretmenlerimiz sınavı boykot edememektedir. Milli Eğitim Bakanlığı uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavını iptal etmelidir. Tepkiler üzerine sınavın kolay olacağına ve örnek sorular yayınlanacağına ilişkin açıklamalar sınav geçerliliği ve güvenilirliğine gölge düşürmektedir. Kolay sınav uygulamanın amacı nedir? Öğretmene sınav bir an önce iptal edilmelidir. Bu uygulamanın sancısı ileride daha da büyüyecek,  eğitim kurumlarında çalışma huzurunu bozacaktır.  Sınavla kariyer olmaz.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yeterince eğitim ve öğretmen değersizleştirildi. Bu anlamda sınav yanlışından bir an önce dönülmelidir. 650 bin öğretmenin yaz tatili kanuna aykırı bir şekilde yok sayıldı. Eğitim Gücü Sen olarak talebimiz; deneyime dayalı, yani o yıllara gelen öğretmenlere uzman öğretmen veya başöğretmen haklarının verilmesidir. Sendikamız uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavının iptalini siyasi platformlarda, medyada ve hukuk önünde aramaktadır.

Özetle, Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu yayımlanmadan önceki süreçten başlayarak kariyer basamakları sistemi ile yaşanacak sorunları defalarca her platformda haykırdım. Sendika tüzel kişiliğimiz ile Milli Eğitim Bakanlığı'na resmi yazılar yazdık, siyasi partilerle görüşmelerimizde kanun ve yönetmeliğe ilişkin görüşlerimiz ile önerilerimizi paylaştık, Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ni yargıya taşıdık, 02-09 Ağustos 2022 tarihleri arasında CİMER Etkinliği düzenleyerek 100 bin dilekçe hedefi ile öğretmenlerimizin yanında olduk, üyemiz olsun olmasın tüm öğretmenlerimizi Akademik Kurulumuz tarafından hazırlanmış sonuç ve istatistiklerini siyaset çevreleri ve medya ile paylaşacağımız Kariyer Basamakları Yönetmeliği Memnuniyet Anketine katılmaya davet ettik. Tüm bunların yanı sıra tüm teşkilatlarımızla gece gündüz kamuoyu oluşturma çalışmalarınızda yanınızda yer aldık.

Geldiğimiz noktada üyemiz olsun ya da olmasın tüm öğretmenlerimizi Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ne ilişkin görüşlerini ve memnuniyetsizliğini 13-19 Ağustos 2022 tarihleri arasında Siyasi Partilere ve Bürokratlara e-Posta yazmaya davet ediyoruz.

OğuzÖZAT
EğitimGücüSen Genel Başkanı