17 Aralık'ta başlayan ve etkisi hala devam eden yolsuzluk ve rüşvet operasyonu 10 ilde protesto edildi. Çoğu sosyal medyadan haberleşerek hareket eden eylemciler polis müdahalesiyle karşılaştı. İstanbul'da başlayan protesto eylemleri İzmir ve Ankara'ya sıçradıktan sonra 7 ilde daha protesto eylemi gerçekleşti.

İSTANBUL

Yolsuzluk iddiaları üzerine, yaşananları protesto etmek isteyen gruplar bugün Taksim'de eylem yapmak istedi. Polis önce Gezi Parkı'nı kapattı, ardından da Taksim'e girişlerde önlem aldı. Gruplar, akşam saatlerinden itibaren farklı yerlerden bölgeye girmek istedi. Bu bölgelerde konuşlanan polis de geçişlere izin vermedi. Bunun üzerine gruplar, başta İstiklal Caddesi olmak üzere çok sayıda yerde barikat kurdu. Bazı eylemciler 'hırsız var' diye bağırarak yaşananları protesto ederken, polis bu kişileri gözaltına aldı. Barikat kurulan noktaları dağıtmak isteyen grupla polis arasında çatışma yaşandı.

ANKARA

Ankara'da Kızılay'da toplanan grup, 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen yolsuzluk iddialarını protesto etti. Güven Park'ta toplanan grup üyeleri, Ak Parti il binasına yürümek isteyince polis müdahale etti. Göstericilerin polise havai fişek attıkları görülürken, çevik kuvvet ekipleri grubun önünü keserek yürüyüşüne izin vermedi. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahale sonrası grup, ara sokaklara girip dağıldı.

İZMİR

İzmir'de bir grup, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını protesto etti. Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda toplanan grup 'Hükümet istifa', 'Zindanlar boşalsın hırsızlara yer kalsın', 'Devrim tek yol' sloganları attı. Grup, daha sonra Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyüşe başladı. Buradan ayrılan bir grup ise İzmir Valiliği önüne kadar yürüdü. Burada bir süre slogan atan grup ile bazı sivil polisler arasında arbede yaşandı. Alsancak'taki grubun protestosu ise devam ediyor.

ANTALYA

Antalya'da farklı yaş ve meslek gruplarının oluşturduğu yaklaşık 100 kişi, Cumhuriyet Meydanı'nda kamp ateşi yakıp hükümeti protesto etti. Kazım Özalp Caddesi'nde yapılan yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan farklı yaş ve meslek gruplarından yaklaşık 100 kişi, 'Hükümet istifa', 'Hırsız var' sloganı attı. Havanın soğuk olması nedeniyle üşüyen grup, meydanın ortasında kamp ateşi yaktı. Ateşin etrafında bir süre slogan atan ve halay çeken grup üyeleri, hükümeti istifaya davet etti. Polisin uzaktan izlediği eylem, olaysız sona erdi.

EDİRNE

Edirne ve Keşan İlçesi'nde toplanan kalabalık, hükümeti ve İstanbul'da düzenlenen operasyonda ortaya atılan yolsuzluk iddiaları üzerine hükümeti protesto etti. Ak Parti binalarına yürüyen kalabalıklar 'hükümet istifa' sloganları attı. Edirne'deki protesto eylemi için çoğunluğu üniversite öğrencisi yaklaşık 100 kişi I. Murat Mahallesi'ndeki Zübeyde Hanım parkında bir araya geldi. Ellerinde pankartlarla ve sloganlar atarak yaklaşık 5 kilometre yürüyen kalabalık daha sonra Ak Parti Edirne İl Başkanlığı binasına ulaştı. Burada hükümeti istifaya davet eden grup 'AKP mezara, halk iktidara' sloganları attı. Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıtıldı. Protesto eylemi sırasında çevrede geniş güvenlik önlemi alan sivil polis ekipleri, eylemcileri uzaktan izledi.


İZMİT

İzmit'te sosyal paylaşım siteleri üzerinden bir araya gelen yaklaşık 500 kişiden oluşan grup, 17 Aralık tarihinde başlayan yolsuzluk operasyonunu protesto ederek kent merkezinde sloganlar atarak yürüdü. Yurdun dört bir yanında yolsuzluk operasyonuna tepkiler sürerken, akşam saatlerinde İzmit'te bir grup sosyal paylaşım siteleri üzerinden haberleşip Cumhuriyet Parkı'nda toplandı. Yaklaşık 500 kişilik grup 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Ak Parti istifa, hükümet istifa', 'İşte burası hırsız yuvası şeklinde sloganlar attı. Bazı gençler ise ellerinde cezve ve kaşıkları birbirlerine vurarak protesto yaptı. Kent merkezinde yürüyen grup daha sonra Cumhuriyet Parkına geri döndü. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı

AFYON

Afyonkarahisar'da toplanan grup, hükümeti istifaya çağırdı. Elinde süpürgeyle açıklama yapan TGB Afyonkarahisar Şube Başkanı Mustafa Sevim, halkın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı süpürme vaktinin geldiğini söyledi. Sevim, "Böyle devam ederse kitlesel eylemlerimiz gelecek. Tayyip Erdoğan'ı şimdiden uyaralım. Güzelce gitsin bu ülkeden. Hep birlikte gitsin diye para topladık. Parasını da biz vereceğiz" dedi.

HATAY

Hatay'ın iskenderun İlçesi'nde Atatürkçü Düşünce Derneği, TGB ve İşçi Partili bir grup, Ak Parti ilçe binası önünde hükümeti dolarlı ayakkabı kutularıyla protesto etti. Şehit Pamir Caddesi'nde toplanan yaklaşık 100 kişi, Ak Parti ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Polisin parti binası önündeki eyleme izin vermemesi üzerine grup slogan atarak karşı taraftaki adliye binasının önünde toplandı. Ellerinde 'Hükümet istifa', 'Tayyip Yüce Divana', 'Milli orduya özgürlük', 'Yolsuzlukların üzerine gidilsin', 'Milli meclis milli hükümet' dövizleri, dolarlı ayakkabı kutularıyla slogan atan grup burada hükümeti protesto etti.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de bir grup eylemci, Ak Parti il binasına yürüdü. Üniversite Caddesi'nde bir alışveriş merkezi önünde toplanan bir grup, burada hükümet aleyhine pankartlar ve dövizler açarak çeşitli sloganlar attı. Yürüyüşlerine devam eden grup, Yunus Emre Caddesi'nde bulunan Ak Parti İl binasının yakınına kadar geldi. Ak Parti il binası önünde önlem alan polis, çevik kuvvet barikatı ve TOMA'yla eylemcilerin parti binası önüne gitmelerine izin vermeyerek, dağılmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Daha sonra eylemciler, Ak Parti il binası yakınlarında yaptıkları basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

MERSİN

Mersin'de Sosyalist Demokrasi Partisi ve Halk Evleri üyesi yaklaşık 300 kişi, yolsuzluk eylemi yaparak Halk Bankası önüne içlerinde yumurta bulunan ayakkabı kutuları bıraktı. Mersin Forum Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup, ellerinde 'Hırsız var', 'Bu pisliği devrim temizler', 'Özgürlük sokakta' yazılı dövizler taşıyarak, 'Babadan oğula hırsız AKP', 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'İsyan, devrim, özgürlük' sloganları attı. Grup bir süre eylem yaptıktan sonra Halk Bankası Pozcu Şubesine doğru yürüyüşe geçti. Forum AVM içinden geçen grup Güven Evler 1'inci Cadde'yi trafiğe kapadı. Polis tarafından TOMA ve barikatla durdurulan grup ile polisler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Grubun dağılmaması üzerine polis, grubun Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan banka önüne kadar gitmelerine izin verdi. Banka önüne gelen grup 'İşte burası hırsız yuvası' sloganları attı. Grup adına konuşan Zeliha Doğan, "Tayyip Erdoğan utanmadan Sakarya'da halkın karşısına çıkmış, benim oğlumun vakfına bağışladılar, oğlumun 7 gemisi var, iş adamı olduğu için diyor. Bu 20 yaşındaki çocuk anasından gemilerle mi doğdu? Bu halkın parasıdır. Muammer Güler çocuğuna sahip çıktın mı? Bavullarla para götürdü, hala halkın karşısına çıkıyorsun. Hem yardım edip hem bu pisliği ortaya çıkaracağım diyorsunuz" dedi.

Haberler.com