Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap'ın haberi:

13.00: TYT SONA ERDİ
YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi sona erdi. Saat 10.15’de başlayan sınavda adaylar 2 saat 45 dakikada 120 soruyu yanıtlamaya gayret etti. Sınavdan çıkanlardan edinilen ilk izlenime göre adaylar bu yılkı TYT’de fazla zorlanmadı. İşte sınavdan çıkanların aktardığı izlenimler.

 

Murat Gülaçtı: "Matematik epey zordu ama Türkçe benim için kolaydı. Adayları çok arada bırakacak seçenekler vardı. Paragraflar geçen senelere göre daha kısaydı. Süre benim için yeterliydi 20 dakika erken çıktım."

 

 

Kaan İzgi: "Sosyal kolaydı, matematik kolaydı. Sayısalcı olduğum için Türkçede zorlandım. Kimya Mühendisliği okumak istiyorum. Barajın kalkması yüksek hedefleri olanları etkilemeyecektir."

 

 

Elif Yılmaz: Çok güzeldi sınav. Aynı anda üniversite okuyorum ben zaten kendimi denemek istedim. Ben sayısalcı değilim ama matematik bile kolay geldi. 15 soru cevapladım. İlk sınavımda bu kadar matematik yapamamıştım. Sınav çok hoşuma gitti. Türkçe soruları önceki dönemlere göre kısaydı. Tarih de iyi geçti ama coğrafya da zorlandım çünkü direkt bilgi soruları vardı.

 

 

Ecem Karamukoğlu: Türkçe zorladı ama matematik kolay geldi. Fakat onda da üslü sayılarda zorlandım. Sosyal de zordu bilgi odaklı sorular sormuşlardı. Sınav beklediğimden biraz daha zordu genel olarak ama fena geçmedi.

 

 

Yusuf Birsin: “Sınav bu sefer önceki dönemlere göre zorladı. Matematik soruları Türkçe paragraf soruları gibiydi bence. Din Bilgisi de çok zorladı. Haritalı bir soru vardı ve onu çözerken coğrafyayı mı çözüyorum diye tereddütte kaldım bir an."

 

 

Meryem Dinç: “Aşırı zordu bence ve süre yetmedi bana. Son dakikalara kadar soruları tamamlamaya çalıştım. Matematik iyiydi ama işlemlerde biraz zaman kaybettiğimi düşünüyorum. Şu an çok heyecanlıyım. Sınav bitti ama heyecanı devam ediyor.”

 

İbrahim Can: "Sınava çok çalışmadım ama elimden geleni yaptım. 40 soru falan çözdüm. Verdikleri silgiyi hiç açmadan sınavdan çıktım. İngilizce’de kendimi geliştirdiğim için Yabancı Dil Testi’nde kendime güveniyorum. İngiliz Edebiyatı ya da tercümanlık istiyorum."

 

Gökdeniz Öksüz: "En çok zorlayan matematik oldu geometride boş bıraktım. Hedefimi gelen puana göre belirleyeceğim. Dakikayı güzel ayarlamışlar. Son beş dakika bitirdim zamanım bile kaldı. Sınava giridğimde çok heyecanlıydım. İlk beş soruyu çözdükten sonra heyecanım gitti deneme havasında çözdüm."

 

Lara Su Mutlu: "Normal denemelerimden çok daha iyi geçti bu kadar iyi geçmesini beklemiyordum. Eşit ağırlık öğrencisiyim hedefim hukuk her şey AYT’den sonra belli olacak."

 

Beyza Yılmaz: Sınav yapılabilir bi sınavdı zor değildi. Matematik benim için kolaydı son iki soruya bakamadım sürem  yetmedi. Tıp istiyorum hangi okul olduğunun önemi yok.

 

Erdem Yazıcı: Türkçe’de biraz fazla zaman kaybettim. Çok fazla paragraf vardı dil bilgisi sorusu 3 taneydi.  Paragrafları okuduğumda baktığım şıkların hepsi aynıydı. Yazılım mühendisi olmak istiyorum.

 

İLK ÇIKANLAR İLK İZLENİMLER

12:30
YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de toplam süre 165 dakika yani 2 saat 45 dakika. Bu oturumda adayların ilk iki saat yani 120 dakika boyunca sınav salonlarını terk etmesi yasak. Ancak 120 dakika dolduktan sonra isteyenler sınav salonu ve binaları terk edebiliyor. Bununla birlikte sınavın son 15 dakikası da çıkmak yasak. Yani sınavın 120 ile 150’inci dakikaları arasında isteyen aday çıkabilecek. Nitekim çıkışın serbest olduğu bu yarım saatlik sürede sınavdan çıkan bazı adaylar var. O adayların bu seneki TYT hakkındaki izlenimleri şöyle:

 

Serenay Çırıkka: "Sınavım güzel geçti. Sözel hedeflediğim için matematiği yapmadım. Sınav bence kolaydı, Türkçe’de 4 soru boş bıraktım, genelde mantık ağırlıklı sorulardı. Hedefimi henüz tam belirlemedim gönlümden geçen psikoloji okumak."

 

 

Talha Coşar: “Matematikte zorlandım ama diğerleri kolay geldi. Türkçe’de paragrafları kısaltmışlar bu sene o sebeple bence Türkçe kolaydı.”

 

 

Muhammed Emre Kaylan: “Sınav aslında iyidi ama matematikte zorlandım. Sosyalde coğrafya sorularını kolaylıkla yaptım. Fen bilimlerinde de yapabildiğim sorular çoğunlukta oldu. Sınav beklediğim gibiydi.”

 

10.15: KAPILAR KAPATILDI
Adayların sınav salonlarına alınmasıyla birlikte sınav 10.15 itibariyle başladı.

 

 

09.35: EŞYALAR EMANETÇİYE BIRAKILIYOR
Adaylar sınava girerken yanlarında sadece kimlik, sınava giriş belgesi ve su bulundurabiliyor. Bu yüzden yanlarında getirdikleri çanta, cep telefonu gibi malzemeleri eğer yanlarında bir yakınları varsa ona bırakıyorlar. Ama aday sınav merkezine tek başına gelmişse fazla malzemelerini bırakması için emanetçiler var. İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü civarında  emanetçiler adaylara sınav süresince eşyalarını koruma hizmetini 5 TL karşılığında veriyor.

09.30
Sınav merkezlerinin önü yavaş yavaş kalabalıklaşmaya başladı. Adayların büyük bölümü sınava kendilerine destek olmak için yanlarında olan velileriyle birlikte geliyor. Veliler genellikle anne-babalar. Ama sınava girmek için Vefa Lisesi’ne gelen Adalet Demaylar’ın velisi kızı..

Adalet Demaylar: “52 yaşındayım tekrar denemek istedim. Okumanın yaşı yoktur dedim. Gastronomi bölümünü kazanmak istiyorum. İnşallah başaracağım. Hazırlık sürecinde kızım, gelinim ve oğlum bana çok yardımcı oldular. Liseden sonra açıktan üniversite okumuştum. Evlilik girmişti araya. Yıllar sonra yeniden deniyorum.”

Büşra Demaylar (Veli): “Bugün veli benim. Annemi sınava ben getirdim. 23 yaşındayım. Çok gurur verici annemin yeniden deniyor olması. Onunla gurur duyuyorum. Başaracağına inanıyorum.”

09.10
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 1’inci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15 itibariyle başlayacak. Uzun zamandır sınava hazırlanan adaylar sabahın erken saatlerinden itibaren sınav merkezlerine gelmeye başladı. Adaylar ellerinde giriş belgeleri ile okul önlerinde sınav saatini heyecanla beklemeye başladı. Çocuklarıyla birlikte sınav merkezlerinin önüne gelen anne-babaların da adaylar kadar heyecanlı oldukları gözleniyor. Anne-babalar çocuklarının heyecanını azaltmak için son motivasyon konuşmalarını yapıyor. Heyecanlı bekleyiş devam ederken İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü ve Vefa Lisesi’nde sınava girecek aday ve velilerle konuştuk:

 

Zeynep Karakıs: "2011’de liseyi bitirdim ama üniversite okumayı düşünmemiştim, çalışıyorum. İlk defa üniversite sınavına giriyorum ama barajın kalkmasıyla bir ilgisi yok. Edebiyat alanında kendime güveniyorum. Sağlık çalışanı olmak istiyorum. Hayatımı değiştirmek istiyorum ve üniversite hayatını tecrübe etmek istiyorum. Annemin yönlendirmesi  bu sınava girmemde çok önemliydi."

Elif Başdemir: "Sınava ilk defa giriyorum heyecandan ayakta durmakta zorlanıyorum. Çok çalıştım, stres bana dezavantaj sağlamazsa eğer Çocuk Gelişimi okumak istiyorum."

Seyfettin Başdemir (veli): "Dershaneye yollamadığımız halde denemeleri beklediği bölüm için yeterli görünüyor. Dualarımız onunla."

Zeynep Ceylan: "Sınav için tabii ki heyecanlıyım. Mezuna kalmıştım ben. Geçen yıl girmedim sınava. İlk olacak bu ama yeterli olacak düzeyde çalıştığımı düşünüyorum. Temelim sağlam olduğu için kendime de güveniyorum. Hayalim İstanbul dışında bir üniversite okumak."

Gülhan Ceylan (Veli): "Ben heyecandan sabaha kadar uyuyamıyorum. Hep böyle bir kargı oluyor ben de bence tüm velilerde de oluyordur bu. Benim daha önceki sınavlardan tecrübem de var. Ona rağmen çok heyecanlıyız. Umarım hayalindeki, istediği bölüme girer ve gönlünden geçen puanı alır."

 

Ayşegül Çiftçi: “Aşırı heyecanlıyım. Ben lisede bu kadar heyecanlanmamıştım sınava girerken. Çok yoğun bir çalışma süreci geçirdim. Sorular da zor olmaya başladı. Umarım bu yıl zor olmaz. Sağlıkla ilgili bir bölüm okumak istiyorum.”

 

Şükran Açıkbaş: “Heyecanlıyım. Bu sınavı bayağı bekledik çünkü. İnşallah güzel geçer. Şanlıurfa’dan geldim buraya sınav için. İstanbul’da bir üniversite kazanmak istiyorum. Bugün enerjim yerinde kendime güveniyorum.” 

 

Nagihan Altınay: “Ben liseden geçtiğimiz yıl mezun oldum ve geçen sene de girdim sınava. Geçen seneye göre bu yıl daha rahatım. Gece uyku sorunu yaşadım ama şu an iyiyim. İçeri girince ne olacak bilmiyorum tabii. Güzel Sanatlar okumak istiyorum, umarım başaracağım.”

 

Necla Altınay (Veli): “Ben ondan daha çok gerginim galiba. Geçen sene de böyleydim bu sene de böyleyim. O da elinden geleni yapacak zaten inanıyorum. Önce sağlık diyoruz. Herkesin istediği gibi olur umarım." 

 

Mert Yüzal: "Geçen sene de girmiştim sınava ama istediğim turizm bölümünü kazanamadım. Bu sene barajın kalkmış olması beni daha da heveslendirdi ve tekrar girmek istedim. Türkçe dersinde kendime çok güveniyorum geçtiğimiz yıl yapamadım ama bu yıl başaracağım."

 

08.55
Adayların yoğun olarak sınava girmesinin beklendiği yerlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından stantlar kuruldu. Bu stantlarda öğrencilere su ve kalem desteği sağlanıyor. Adaylar yavaş yavaş gelmeye başlasa da henüz bir yoğunluk oluşmadı.

Hürriyet