Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan "2024-2025 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler" konulu genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak.
Yeni Eğitim Öğretim Yılında Öğretmen ve Öğrencileri Hangi Değişiklikler Bekliyor?
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 2024-2025 eğitim öğretim yılında, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9'uncu Sınıf düzeylerinde uygulanacak.
- Bakanlığın yayımladığı genelge ile birlikte öğretmen, öğrenci ve velilere sosyal medya uygulamaları üzerinden dijital iletişim yasağı geldi. Öğretmenler, ödev ve diğer bilgilendirmeleri WhatsApp, Bip gibi sosyal medya uygulamları üzerinden yapmaktan kaçınacaklar.
- Bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde ilk defa ortaokullar açılacak. Söz konusu ortaokullar, okulun fiziki şartları ile bölgenin ortaokul ihtiyacı doğrultusunda planlanacak.
- Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak.
- Öğretmenler, görev yaptıkları ilçede alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede görevlendirilmeyecek.
- İlkokul 1. sınıf şubeleri ile 5. sınıf şubeleri e-Okul'dan otomatik belirlenecek.
- Ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımı yapılmayacak, bu materyaller öğrencilere aldırılmayacak.
- Sınıf tekrarı riski olan öğrencilere yönelik önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonukurularak gerekli çalışmalar yapılacak.
- Yeni eğitim öğretim yılında ailelerin öğrencilerin akademik ve sosyal gelişim süreçlerine katkıları artırılacak.
- Velilerin okul ziyaretleri, Okul Randevu Sistemi üzerinden yürütülecek. Planlanan görüşmeler dışında veliler okula alınmayacak.
- Eğitim öğretim kurumlarında Sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek.
- Öğrencilerin seçtiği kulüpler, katıldığı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, toplum hizmeti çalışmaları, sosyal sorumluluk programi faaliyetleri eğitim ve öğretim yılı boyunca Sosyal Etkinlik Modülü'ne işlenecek.
- Okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda her sınıf düzeyine göre öğrencilerin ince kas gelişimini desteklemek, motor becerilerini geliştirmek, kendilerini ifade edebilecekleri ortamları oluşturmak, öz güvenlerini artırmak, erken yaşta yatkın oldukları becerilerin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine önem verilecek.
- Okullar açılmadan önce okul bahçelerindeki oyun alanları, oyun görselleri ve oyun çizgileri gözden geçirilerek eksikler tamamlanacak.
- İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırılacak.
- İlkokullarda Öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı kısa süreli, hazır bulunuşluk, tarama vb. adlar altında hiçbir Sınav uygulanmayacak.
- İlkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye imkan vermek için kullanılan ölçme araçları öğrenci gelişim dosyasında tutulacak.
- İlkokul 1. sınıf öğrencilerine yönelik "okuma-yazma bayramı/şenliği" gibi etkinlikler, okuldaki bütün 1. sınıf öğrencileri için ortak olarak mayıs ayının ikinci haftasından sonra planlanacak.
- Öğrencilerin yaşadıkları şehre ait soyut ve somut tarihî/kültürel mirası, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinlikler planlanacak. Bu bağlamda ilköğretim kademesinde yer alan "şehrimiz" dersi ve kitabından yararlanılacak.
- Ortak sınav uygulanacak sınıf sayısı artırıldı. Geçen yıl 6 ve 9. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar bu yıl ayrıca ortaokul 6 ve 7. sınıflar ile lise 9 ve 10. sınıflarda uygulanacak.
- Yıkım veya güçlendirme çalışmaları nedeniyle taşınan okullarda ve yoğun öğrenci sayısına sahip olan okullarda karanlıkta ders bitişini önlemek amacıyla ve daha etkin bir eğitim süreci sağlamak için bazı illerimizde ders süresi 30 dakikaya düşürüldü.
- Öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yeteneklerinin keşfedilmesi amacıyla 9 ilde belirlenen 9 spor lisesi bünyesinde ülkenin ilk "spor ortaokulları" yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla öğrenci kabul edecek.
- İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamaya göre 9 Eylül Pazartesi günü eğitim saat 10.00’da başlayacak.
- Yeni ders Kitaplarında, basılı içeriklerin yanı sıra karekodlar ile öğrenmeyi destekleyecek çok fazla dijital içeriğe de yer verildi. Karekodlar aracılığıyla öğrenciler animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka ile desteklenmiş uygulamalara yönlendiriliyor.
- İlçe içinde boş kadro olmadığı için atanamaz ve norm kadro fazlası konumu değişmeyen kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin atamaları, il içinde alanlarında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına yapılır. Bu şekilde de ataması yapılamayan sözleşmeli öğretmenlerin atamaları alanlarında ihtiyaç bulunan diğer illere yapılır.
- Milli Eğitim Bakanlığı "Okulum Temiz" belgelendirme programı kapsamında okullarda görev yapacak denetleyici öğretmenler görevlendirilecektir.
- 21 saat ve altı ders saati olan öğretmenler ilçe genelindeki öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere belirli okullara atanacak. İlçe genelinde hala öğretmen ihtiyacı devam ederse, bu ihtiyacı karşılamak için ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılacak.
- İŞKUR tarafından yürütülen İş Gücü Uyum Programı kapsamında günlük 566 TL'ye okullarda haftada 3 gün çalışacak personel alınacak. Bu ücret sadece çalıştığı günler için ödenecek.
- Türkiye'nin kalkınması ve refahına katkı sunması amacıyla 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'yle yürürlüğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'yle ilgili valiliklerce gerekli çalışmalar yürütülecek.
- ÖMK kanun teklifinin 22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul'da oylanarak kabul edilmiş Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri ertelenmişti. İçinde Kariyer Basamakları, disiplin cezaları, öğretmene şiddete ceza artırımı, yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenlerin MEB Akademi tarafından eğitime alınması gibi maddelerin olduğu öğretmenlerin yakından takip ettiği ÖMK'nın ekim ayına yasalaşması bekleniyor.
Kaynak: Guncelegitim.com / ÖZEL HABERİDİR