Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) üyelerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları (MTSK) Uygulama Sınavları ve Merkezi Sistem Sınavları’nda torpil yapıldığı ortaya çıktı. İlçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Sınav Komisyonlarının, İzmir’deki bazı okullarda Eğitim Bir-Sen üyesi kimi öğretmenlere diğer sendikalara üye ya da sendikaya üye olmayan öğretmenlere göre daha fazla sınav görevi vermesi dikkat çekti. Özellikle Konak, Karabağlar ve Balçova’da yapılan sınavlarda görev alan bazı öğretmenlerin genelde aynı isimler olması tepki topladı.

ÜST ÜSTE SINAV GÖREVİ

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 1 Nolu Şubesi, Balçova Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Sendika, yazısında; “Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği merkezi yazılı sınavlar ve MTSK Uygulama Sınavlarında sınav komisyonu görevlendirmelerinin, ilçelerin resmi internet sitelerinde bulunan ‘sınav sistemi’ modülü üzerinden, öğretmenlerin bireysel olarak bizzat başvurmaları suretiyle yapıldığı bilinmektedir. Ancak ilçenizde aynı öğretmenlere üst üste sınav görevi verildiği, bazı öğretmenlere modül üzerinden başvuruda bulundukları halde hiç sınav görevi verilmediği, dolaysıyla adil bir görevlendirme uygulaması yapılmadığı duyumlarını almaktayız” ifadelerine yer verdi. Yazısının devamında ise sınavlarda görev alanları gösterir çizelgenin bir örneğini istedi. Daha öncede sosyal paylaşım sitesi üzerinden siyasi parti ve eğitimcilere yönelik verdiği mesajlarla dikkat çeken İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Baydemir, sendikanın yazısına olumsuz bir yanıt verdi. Baydemir, sendikaya gönderdiği yazıda Bilgi Edinme Kanunu’nun ilgili maddesini hatırlatarak; “4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 7. maddesi gereği ‘Kurum ve kuruluşlar ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme yada analiz neticesinde oluşturabilecekleri türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilir’ denildiğinden müdürlüğümüzce talebinize olumlu cevap verilememiştir” ifadelerine yer verdi.

BİLGİ EDİNME HAKKI DE NEYMİŞ!

Eğitimcilerin Bilgi Edinme Yasası kapsamında gönderiği yazıya aldırmayan Balçova İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Baydemir, aynı konuda ilçe kaymakamlığına başvuru yapan eğitimcilerin yazısına kaymakamlığın devreye girmesi nedeniyle yanıt vermek zorunda kaldı. Baydemir, gönderdiği yazıda; “İlçemizde düzenlenen merkezi yazılı ve MTSK uygulama sınavlarında görev verilen öğretmenler; daha önceki sınavlarda sınav disiplinine riayetleri ve iş gereklilikleri de gözetilerek adil ve eşit bir şekilde seçilmektedir” yanıtını verdi.

Yandaş sendikalı mı olalım?

Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bülent Turan, yetkililerin sınav görevi verirken adil davranması gerektiğini söyledi. Neden sınavlara hep aynı okuldan öğretmenler giriyor, diye soran Turan, şöyle devam etti: “Bunu açıklamaları gerekiyor. Sınavlarda görev alma yeterliliğine sahip öğretmenlerin dönüşümlü olarak görev alması gerekiyor. Ancak böyle olmuyor. Bazı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yalnızca kendilerine yakın olan isimlere görev veriyor. ‘Adil ve eşit davrandık’ diyorlar. Ben de şunu sormak istiyorum. Madem bu kadar adil ve eşit davrandınız neden o halde Güzelyalı Ortaokulu’nda hep aynı kişilere sınav görevi veriliyor? Sınavlarda görevli olmak için yandaş sendikaya mı üye olmak lazım? Ömer Baydemir’in yazılarımıza karşı verdiği yanıtlar da devlet makamında oturan bir kişiye yakışmadı. O makama oturuyorsa bunun hakkını vermeli, adil davranmalı. Eğer bunu yapmıyorlarsa suç işliyorlar demektir. Kayırmacı bir tutum sergilemeye devam ederlerse haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”
 
Umut KARAKOYUN gazetedokuzeylul.com