WhatsApp’ın 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerini duyurması gündeme bomba gibi düştü. Facebook bünyesindeki dünyanın en büyük sosyal iletişim platformu WhatsApp’ın yeni güncellenen ilkeleriyle dayattığı ve kullanıcıların kişisel verilerini Facebook ve diğer grup şirketleri ile paylaşma şartı koşan yeni gizlilik politikası eleştiri oklarının hedefinde.

İnternet ve sosyal medyanın bugünkü en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen WhatsApp’ın bu “Ya paylaş ya da uygulamayı kullanmayı bırak” yaklaşımı sonrası WhatsApp’a alternatif arayışları da hız kazandı.

Daha önce WhatsApp’ta yaşanan benzer politika değişiklikleri ve erişim sorunları ile ilk akla gelen alternatif olan Telegram’a bu sefer Signal da eklendi.


MUSK'TAN ÇAĞRI

Tesla ve SpaceX şirketleriyle bilinen ABD’li iş insanı Elon Musk, WhatsApp’ın bu son güncellenen ilkelerinin ardından, Twitter üzerinden “Signal kullanın” çağrısı yaptı.

Açık kaynaklı, şifreli bir anlık mesajlaşma uygulaması olan Signal ile sesli ve görüntülü arama da yapılabiliyor. Kullanıcıların tüm iletişimlerini uçtan uca şifreleyen Signal’in Android ve iOS uygulamalarının yanısıra, Mac ve Windows versiyonları da bulunuyor.

WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton ile ABD’li güvenlik araştırmacısı ve kriptograf Moxie Marlinspike tarafından kurulan Signal, kâr amacı gütmeyen Signal Vakfı tarafından geliştirilip, destekleniyor.

 

SİGNAL NASIL ÇALIŞIYOR?

Kullanıcılar, WhatsApp'ın sunduğu birçok özelliğe Signal sayesinde ulaşabiliyor. Anlık mesajlaşma, fotoğraf veya video gönderme, grup sohbetleri ve görüntülü arama gibi özellikler Signal uygulamasında da mevcut. Signal'ın avantajı ise WhatsApp'ın artık kullanıcılarını sunamadığı gizlilik. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni olmuyor.

Edward Snowden ve Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey gibi isimlerin de Signal uygulamasını kullandığı biliniyor.

 

WHATSAPP NEYİ DEĞİŞTİRMİŞTİ?

WhatsApp tarafından açıklanan ve 8 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerine göre Facebook ile veri paylaşımına izin isteyecek. Hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri ile daha birçok veri Facebook’un yanı sıra şirketin diğer yan kuruluşlarıyla da paylaşılmış olacak. Gerekli onayı vermeyecek olan kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar.


WHATSAPP'IN ŞİFRELEMESİNİ DE O YAZDI

Signal’in aynı zamanda CEO’su olan Moxie Marlinspike, WhatsApp, Facebook Messenger, ve Skype tarafından da kullanılan Signal Protocol şifrelemesini de yazan programcılardan biri olarak biliniyor.

Haberturk / Sözcü