Not Düşelim

1. Söylemekten bıktık, duymamakta inat edenler var. Uzaktan eğitimin meraklısı, bağımlısı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Bizim tercihimiz değil.

2. Uzaktan eğitim sürecinde 4 kişilik bir aile olarak bir diz üstü bilgisayarımız var ve yeterli iken 3 tane bilgisayara daha ihtiyaç doğdu ve almak zorunda kaldık. Öğretmen maaşı ile varın siz hesaplayın.

3. Yüz yüze eğitim sürecinde uğraştığımız öğrenci eksiği defter, kalem iken uzaktan eğitime katılabilsin diye öğrencimize tablet, internet erişimi gibi daha zor, pahalı ve yabancısı olduğumuz ihtiyaçlar peşinde koştuk ve halen süreç içinde ihtiyaç oluştukça koşturmaya devam ediyoruz. (Bu noktada desteklerini esirgemeyen büyüklerime, dostlarıma teşekkürü borç bilirim)

4. Uzaktan eğitimde daha çok yorulup, daha az verim alabiliyoruz. Kabak lastikle buzlu yolda gitmeye çalışan araba gibi patinaj yapıyoruz.

5. Tüm bunların üstüne şimdi öğrencilere not vermemiz gerekiyor. Gelin kendinizi öğretmen yerine koyun ve birlikte not verelim.

A gurubu öğrencileri; uzaktan eğitim imkanları var ve disiplinli bir şekilde derslere katıldı. Kaç verirsiniz?

B gurubu kısıtlı imkânları ile ancak bir kısmına girebildi. Nasıl tespit eder ve kaç verirsiniz?

C gurubu tüm imkânları olduğu hâlde keyfine göre bir kısım derse girdi. B gurubu ile aynı performans görünüyor. Kaç verirsiniz?

D gurubu imkânsızlıklar içinde, elinde olsa tüm derslere girerdi ama hiçbir derse giremedi. Kaç verirsiniz?

E gurubu imkânları olduğu hâlde haylazlığından, sorumsuzluğundan hiçbir derse girmedi. D gurubu ile aynı performans görünüyor. Nasıl tespit eder ve kaç verirsiniz?

Öğretmenin karşı karşıya olduğu durum bu.

Pekâlâ, ne olur?

Bu dönem en doğru olan yılı bir bütün olarak alıp yarıyılda karne vermemekti. Şimdi tüm sorumluluk öğretmende ve nasıl bir değerlendirme yaparsa yapsın adil olamayacak. Veli ve öğrenci vicdanında yargılanan yine öğretmen olacak.