Milli Eğitim Bakanlığımız Covit-19 virüs salgını nedeniyle okullarda yüz yüze eğitime ara vermek zorunda kalınca eğitimin kesintiye uğramaması ve öğrencilerin okulla bağlarının kopmaması için EBA TV adı altında ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç ayrı televizyon kanalı ve internet üzerinden eba.gov.tr uygulamasını başlattı.

23 Mart 2020 tarihinde uygulama başlar başlamaz aileler ve öğrenciler internet üzerinden eba.gov.tr’ye erişemediklerini dillendirdiler. Sosyal medya üzerinden, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Uzaktan Eğitim Programında hangi uygulamayı tercih ettiniz?” sorusunun yöneltildiğim 4258 kişinin katılım sağladığı ankette 3395 kişi EBA TV, 310 kişi eba.gov.tr, 505 kişi hepsi, 48 kişi hiçbiri şıkkını tercih etti.

Uzaktan Eğitimde, yeni bir uygulama olması ve tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen virüs salgını gibi olağanüstü koşullarda başlatılmış olması dolayısıyla elbette sıkıntılar da yaşandı. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerin aynı anda uzaktan eğitime geçmesi ile internet alt yapısı ne yazık ki yeterli gelmedi ve ebat. gov.tr’ den umulduğu gibi yararlanılamadı. Bunun tek sebebi internet değildi elbette; her evde bilgisayar, tablet ve her öğrenciye yetecek kadar cep telefonunun olmayışı da sebepler arasında. Dolayısıyla EBA TV erişim kolaylığı nedeniyle tercih edilen uygulama oldu. Ülkemizin her yerinde televizyon izlemek mümkün bu da EBA TV’ ye kolayca ulaşma fırsatı verdi. Ve her evde televizyon bulunması, televizyonların cep telefonlarına göre büyük ekran olması tercih nedenlerinden. Ayrıca ülkemizde aileler arasındaki kültürel, ekonomik ve eğitim farklılıklarından kaynaklı kullanım becerisi açısından da EBA TV kullanımı eba.gov.tr’ ye göre kolaylık sağlaması tercih sebepleri arasındadır.

Bir eğitimci olarak ben de özellikle ilkokullarda EBA TV’den yanayım. Bilim Kurulu’nun aldığı kararla yüz yüze eğitime 30 Nisan’ a kadar tekrar ara verildi. Bu süreçte ortaokul ve liselerde eba.gov.tr uygulamasının devam etmesi ancak ilkokul öğrencilerinin Uzaktan Eğitim sürecine EBA TV’den devam etmesi taraftarıyım. Çünkü ilkokul çağı çocukların bilgisayar, telefon ve tablet karşısında eğitim almasının Teknoloji Bağımlılığını artıracağı düşüncesindeyim. Çocukları teknoloji bağımlılığından kurtarmak için çözüm yolları ararken Uzaktan Eğitimle bu bağımlılığı desteklemiş olmayalım. EBA TV’ yi ilkokullar için zenginleştirelim.

Sözgelimi EBA TV’de İlkokullarda şu an 10 dk. civarında olan ders sürelerinin uzatılması, ders sonunda konuyu pekiştirici çalışmalar verilmesi, ders arasında çocuklara eğitici ve eğlendirici oyunlar veya aktiviteler sunulması, öğretmenlerin gerçek sınıf ortamını yaşayarak dersi sunmaları ve çocukları evlerinde derse dahil etmek için konu içeriklerine de etkinlikler dahil edilmesi bizleri hedefe daha da yaklaştırır düşüncesindeyim. 

Ayrıca çocukların evde kitap okumaya yönlendirilmesi, aile içi birlikte etkinlikler yapılması evde iş bölümü yaparak çocukların yaşlarına uygun    görevler verilmesi sorumluluk duygusu kazandırılması evde eğitimi   hem zevkli hale getirecek hem de aile ve çocuk arasındaki iletişimi güçlendirecektir.

Uzaktan eğitimin okullarda yapılan yüz yüze eğitimin yerini tutması elbette beklenmemelidir. Ancak Sayın Bakanımız Ziya Selçuk’un “Eğitimi telafi edebiliriz ama hastalığı telafi edemeyiz” sözlerini de hatırlarsak, içinde bulunduğumuz şu zorlu süreci ancak bu şekilde aşabiliriz.  Sanırım yapılabileceklerin en iyisi de yapılıyor.   

Ve bir başka önemli konuya değinmek istiyorum. Uzaktan Eğitimle her ev artık okul olmuştur. Dolayısıyla EBA TV yolu ile Milli Eğitim Bakanlığımızın bir de EBEVEYN KANALI açması çok da güzel bir uygulama olur.  Dördüncü bir kanalla da Anne-Baba Eğitimi verilmesi büyük bir gereksinim çünkü.  Her zaman dile getiriyorum anne-baba eğitimi devlet politikamız olmalı. Eğitimli çocuklar için eğitimli anne babalara ihtiyacımız var. Çocuk yetiştirmek, iyi vatandaşlar yetiştirmek evvela iyi yetişmiş anne ve babalarla mümkün. Çünkü eğitim ailede başlar. Bu yüzden bir TV kanalı da anne-baba eğitimi için yayına başlarsa evde kalma sürecinde çok faydalı olacaktır.  Salgın nedeniyle eve kapandığımız şu günleri anne-baba eğitimi için bir fırsata dönüştürebiliriz.

Kadriye Demirel / Eğitimci
Guncelegitim.com