ÜDY belgesi nedir; Üst düzey yönetici belgesi olarak tanımlanmış olan ÜDY, mesleki yeterlilik belgesi olarak milli eğitim bakanlığını kapsamaktadır. Milli eğitim bakanlığı tarafından açılan sınavlarla alınan ÜDY belgesi, yolcu ve yük taşımacılığı alanındak firmaların alması gereken, Ulaştırma bakanlığının zorunlu tuttuğu belgeler arasında yer almaktadır.

ÜDY Belgesi Hangi Çalışma Alanlarını Kapsar?

Ulaştırma bakanlığının denetimlerini yaptığı ÜDY belgesi kimleri kimleri kapsar ve üdy belgesi ne demektir? ; yolcu ve eşya taşımacılığı alanında çalışmakta olan firmalarda yetkili olan kişilerin alması gereken belgeler arasında yer almaktadır. Yolcu ve yük taşımacılığı için açılmış olan ÜDY sınavları, ÜDY 1, 2, 3, 4 olarak sıralanmakta, Uluslararası ve yurtiçi yük- yolcu taşımacılığı üzerine dört çeşide ayrılmaktadır. ÜDY eğitim ve sınavlarına ortaokul ve lise mezunları girebilmekte, firmadaki yetkili kişinin belgeyi alabilmesi için en az 3 yıl görev yapmış olması gerekmektedir. Yolcu taşımacılığı, eşya taşımacılığı ve kariyerini taşımacılık alanında ilerletmek isteyen kişiler bu belgeyi alabilmektedir.

ÜDY Belgesi Neden Önemlidir?

Yolcu ve eşya taşımacılığı alanında kullanılmakta olan ÜDY ve ne işe yarar; bu alanda kullanılmakta olan ÜDY Karayoları yönetmeliği ve Ulaştırma bakanlığına bağlı düzenlemeleri kapsamaktadır. Zorunlu olarak kullanılmakta olan ÜDY belgesi için firma yetkilisinin ya da personelinin bu belgeyi bulundurması gerekmekte, mesleki alanda mevzuat, ilk yardım ve trafik güvenliği alanında bilgi sahibi olduğuna dair bu işe uygunluğu kanıtlanmalıdır. Aksi takdirde Ulaştırma bakanlığı tarafından cezai işlem uygulanacaktır.