Öğretmenler ve veliler şikâyetçi: ‘Yazılanları okuyamıyoruz’
El yazısıyla ilgili bazı çocuklar son derece zorlanıyorlar. El kasları gelişmemiş olanlar harfleri ve bağlantı noktalarını yapamadıkları için kendi yazdıklarını dahi okuyamıyorlar. Ortaokulda öğretmenler öğrencilerin el yazısıyla yazdıklarını anlamadıkları için düz yazıya geçiliyor ya da bir öğretmen el yazısıyla yazalım derken bir başkası düz yazı istiyor. O yüzden öğrenciler ikilemde kalıyor. Ders kitapları düz yazıyla hazırlanmış. Bu noktada çocukların kafası karışıyor.
 
 
ANKETE KATILIN:
 
 
‘İngilizceye uymuyor’
 
Ortaokulda İngilizce öğretmeniyim. İşin içine İngilizce girince iş çığırından tamamen çıkıyor. Çünkü İngilizcedeki harflerin birbiriyle bağlantısı Türkçedeki gibi değil. Öğrenciye 2. sınıftan itibaren İngilizce dersi verince ‘el yazısıyla yaz’ denildiğinde yazı İngilizceye uymuyor. ‘Düz yazıyla yaz’ dersek de el yazısına alıştığı için harfleri seçemiyor. Bu nedenle İngilizce öğretmenleri olarak el yazısını önermiyoruz. Bu sistem bizim dersimize uygun değil, çok büyük bir sorun oluşturuyor.
 
‘Kaldırılsın kampanyası’
 
El yazısı uygulamasının kaldırılmasını isteyen veliler, Facebook ve Change.org üzerinden her gün yeni bir kampanya başlatıyor. Change.org sitesinde bu yıl 23 Haziran, 27 Ağustos, 9 Ekim, 12 Ekim, 20 Ekim tarihlerinde farklı kişiler tarafından kampanyalar başlatıldı. Muhatabı MEB ve Talim Terbiye Kurulu olan kampanyalara yüzlerce veli imza attı. Yine Facebook üzerinde de gruplar oluşturarak el yazısı uygulamasının kaldırılması konusunda gündem oluşturmaya çalışan veliler, nedenlerini şöyle sıralıyorlar:
 
* Yazısını okuyamayacağımız bir kuşak geliyor. Öğrenciler el yazısı zorunluluğuyla daha ilk günden okuldan soğutuluyor. Çünkü harfler dik yazıya göre daha zor.
 
* El kaslarının uygun olmaması nedeniyle birçok çocuk çile çekiyor. Minicik elleriyle zorlanmaları, solakların hiçe sayılmasını maalesef hiçbir gerekçe değiştirmiyor.
 

* Ortaokula geçenler düz yazıyı tercih ediyor. Etmeyen de öyle kötü ve yavaş yazıyor ki sınavlarda başarılı olamıyor.

‘Parmakları acıyor’
 
Esma Kara (veli): Çocuğum özellikle birinci sınıftayken el yazısı uygulamasından çok zorlandık. Evde ödev yapmak istemiyordu. Parmaklarının acıdığını söyleyip “Tüm ödevleri sen yap” diyordu. Biz kendisi yapsın diye yardım etmiyorduk. Ödevlerini dinlene dinlene yapıyordu. Şimdi ikinci sınıfa geçti artık bu duruma alıştı.