Hepimizin bildiği ve yakından takip ettiği gibi döviz kurundaki artışlarla birlikte , temel tüketim maddeleri başta olmak üzere, hayatımızdaki her şeye her sabah uyandığımızda zamlarla karşı karşıya kalıyoruz.

Ülkemizdeki Ekonomik kriz ve enflasyon günden güne ağırlığını hissettirmekte, halk hayat pahalılığı altında ezilmektedir. Doların yükselişi, gıda fiyatlarındaki artış, benzin ve motorin ile doğalgaza, elektriğe yapılan zamlarda tek bir sorumluluk almayan iktidar topu hep başkasına atıyor. Ayrıca halktan alınan vergiler de halkın yararına kullanılmıyor.

Temel gıda ve besin maddelerimiz; bakliyat, un , süt, peynir, yumurta, fiyatları %100’ün üstünde artış gösterirken bugün insanlar yağ alamayacak duruma gelmişlerdir. Ayçiçek yağında son bir ayda ortalama %50 zam görülmüştür. Her şey bir yana insanlar evlerine ekmek alamayacak duruma gelmişlerdir.  Ekmek lüks haline gelmiş durumdadır.

Hayatın her alanında hissettiğimiz bu zam yağmurlarında maaşlarımızın; çarşıda, mutfakta, pazarda yaşanan insanların hissettiği gerçek hayat pahalılığının altında kaldığı ve böyle devam etmesi durumda açlık sınırının çok altından kalacağı ortadadır.

TL’nin döviz kuru karşısında adeta değer kaybetmeye devam etmesi ve ithalat’a bağlı bir ekonominin olması; maaşlarımızda döviz kurları ile karşılaştırma zorunluluğu doğurmuştur. Bugün bir öğretmenin maaşı 310-314 dolar arasındadır. Ham maddede, tarım ürünlerinde ve gıdada bile dışarıya bağımlı hale getirilen bir ülkenin vatandaşları olarak hepimizin maaşlarını, ücretlerini, eritmeyi çoktan aşmış, buharlaştırmıştır.

Öte yandan bütçe görüşmelerinde öğretmene %35 maaş zammı yaptık açıklamaları hayretle izledik. Öyle bir zam oranı yokken varmış gibi gösterilmesi ve medyanın aynen bu şekilde haber yapması bir trajik komik olmaktan öte bir şey değildir. Hükümet’in yandaş konfederasyon ile Ağustos ayında imzaladıkları Toplu İş Sözleşmesinde kamu emekçilerine öngörülen zam oranı 2022 yılı için %5+%7,2023 yılı için %8+%6 şeklindedir. Ocakta öğretmen maaşlarına yapılacak zam oranı enflasyon farkı  ile birlikte %12’dir.Açıklandığı gibi maaşlarımıza %35’lik bir zam söz konusu değildir.

Buradan sesleniyoruz;

Halkımız geçim derdini düşünmekten uyuyamıyor. Ucuz ekmek bulma derdine düşmüş halkımız çaresiz durumdadır. Liyakatin yerini sadakatin aldığı bu yandaş sistemde kamu kurum ve kuruluşlarından 3-5 maaş alanlar varken halkımızı, kamu emekçilerini sefalete mahkum etmek kabul edilemez. Halk ile alay edercesine 1 kilo domates alana iki tane al diyen milletvekilleri halkın vekili olmazlar.

Halka; maaşlarınızı döviz mi alıyorsunuz diyenlere soruyoruz; Hastaneye, hasta garantisi; köprü ,otoyola ve  tünele geçiş garantisi  verip yandaş müteahhitlere milyarlarca dolar  garanti ödeyenler, neden ödemeleri TL ile yapmıyorsunuz? Kaldı ki bu ödemeler ekonomik krizde iptal edilmelidir.

Buradan sesleniyoruz. Bazı sendikalar iktidarın bir alt kolu gibi çalışmaktadır. İstifa ediniz; Toplu İş Sözleşmesi öncesi Show yaparcasına 2022 için %21,2023 için %17 zam, Yüzde 6 refah payı ve 600 TL seyyanen zam talep ediyoruz diyen Memur Sen bunun hiçbirini gerçekleştirmeden imza atmıştır.

Maaşlarımıza %40 zam istiyoruz. Buna göre;

1.TÜİK verilerine göre son bir yıllık genel enflasyon %22 iken gıda enflasyonu %30'u bulmuştur. Gerçekte enflasyon oranı %56 oranındadır. Bu durum maaşlarımızla geçinemez duruma getirmiştir.

2.Yoksulluk sınırı 10 bin 500 TL’ye, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 200 TL’ye dayanmıştır.

3.Enflasyon rakamları ön görülmeden Ağustos ayında İktidar ile yandaş konfederasyon arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi iptal edilmelidir. İş’te geçen 2022 yılı için %5+%7, 2023 yılı için %6+%8 maaş zammı yerine %40 maaş zammı yapılmalıdır.

4.Emekçiler için Vergi dilimi matrahı artırılsın oran % 10’da sabitlensin, asgari ücret kadarı vergi dışı bırakılsın.

Ayrıca Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası olarak %40 zam talebinin gündemde kalması açısından simgesel olarak change.org’ta bir imza kampanyası düzenlemekteyiz. Bu imza kampanyamızın link’ine sosyal medya hesaplarımızdan ulaşılabilir. Herkesin kampanyaya destek vermesini talep ediyoruz.

HİZAM HASIRCI
TÜM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ SENDİKASI
ÖRGÜTLENME SEKRETERİ