Hep sınavı kötü giden ya hatalı soru itirazı olanlardan tepki gelecek değil ya, soruların tümünü yapanlardan da istekler geliyor. Diğer şikayet ve arzuları nasıl ki sizlerle paylaşıyorsak, onları da sizlerin dikkatine sunuyoruz. Çünkü onlar da haklı!..
 
Yazılanları destekleyenler de olacaktır, tepki gösteren de. Bu her sınav için geçerli. Önemli olan tartışmasız sınavlar gerçekleştirmek ama bu bugüne kadar mümkün olmadı, bundan sonrası için de zor gözüküyor. 
 
MEB, yaşanan tüm bu tartışmalardan umarız, gerekli dersleri çıkarır ve 2. TEOG'da daha az tartışmalı bir sınav gerçekleştirir.
 
İşte kendisin canı gönülden tebrik ettiğimiz ve başarılarının devamını dilediğimiz E'nin yazdıkları:
 
  1-FEN BİLGİSİ ne ait olan "keçi sütünden ipek lifi elde edilmesi” sorusunu 2012 MEB Kılavuz kitabında genetik mühendisliği alanına alındığı ve iptal olması gerektiği B ve C şıklarının da doğru kabul edilmesini istiyor. Biz 2015/2016 eğitim yılındayız değişen birçok müfredat nedeniyle bu yılki müfredatı işliyoruz ve bunun dışına çıkmamız gerekiyor. Sınav müfredat kapsamında. Girdiğimiz sınav 2015-2016 TEOG sınavı ve MEB TEOG sınavında çıkacak konuların kazanım kağıdını vermiş ve bu kağıtta 2015 ders kitaplarının konusu yazılmıştır. 2012 kitabında yazsa bile bu sene böyle bir bilgi yoktur ve BİYOTEKNOLOJİ = GENETİK MÜHENDİSLİĞİ + ÜRETİM... O zaman bize neden bu yıl biyoteknoloji ve genetik mühendisliğinin farkı anlatılıyor... Arasındaki farkı öğretiyorlar ve soruda da "yukarıdaki metne bakarak şıklardaki çıkarımların yanlış olanı "sorulmuştur. Yani metine bağlı kalarak.

 2-İNGİLİZCE; İngilizce konuları tamamen değiştirildi. Fen sorusunun iptal olmasını isteyen 2012 bilgilerini de çalışarak sınava girenler neden 2012 İngilizce konularına bakmadı. Müfredat değişti diye bahane ediyorlarsa teog konularının kazanım kâğıdında fen konularının da bu senenin fen ve teknoloji ders kitabındaki konuların olduğunu da biliyorlardır.

 3-TÜRKÇE; Bölümündeki Ömer Dayı'lı soruda ise IV. Cümlesi kesinlikle özneldir. Öğrenci ve velilerin idda ettiği 1. cümle de "Sıcak Temmuz güneşi" öznel demektedirler ama temmuz bir yaz ayıdır ve soğuk,karlı vb. şekilde yorumlanamaz/kişiden kişiye değişebilecek bir yargı değil çünkü yaz ayları yılın en sıcak zamanlarıdır ve nesnel bir yargıdır.

 4-İNKILAP; Doğu Akdeniz sorusu ise, MEB kitabında Mısır ve Süveyş Kanalının nerede olduğu yazmasa da yoruma dayalı bir sorudur ve 5.6.7.8. sınıflardaki konuların hepsi çıkabilir öğrenci bunu bilmek zorundadır. Eğer işlenmedi diye ısrar ediliyorsa matematikteki okçulu soruda bir dairenin çapının nereden çizilirse çizilsin aynı uzunlukta olacağını bilmemiz gerekiyordu ve 7.sınıf konusuydu ama kimse itiraz etmedi. O zaman 7. sınıf sosyal bilgiler kitabında temel harita bilgisi gerektiği ile ilgili konular vardır ve bir 8. sınıf öğrencisine Süveyş Kanalı'nın ve Mısır'ın İngilizlerin elinde olmasının Osmanlı'ya sıkıntı çıkardığı topraklarına yardım götüremediği harita ile gösterilmiştir ve bu bölgelerin Doğu Akdeniz'de olduğu ve bu bölgede Osmanlı'nın sıkıntıları olduğu için mısır sorununun çözümlenmesinin doğu Akdeniz faaliyetlerinin artması olarak yorumlayabilirler.

 Özet olarak;

Bu soruların hiçbiri yanlış değil ve türkiye ezberci olmayan, yorum yapıp çıkarımlara varabilen bir gelecek istediği için ve ezberci ile yorumcunun farkının tam olarak ortaya koyulacağı çok güzel bir teog sınavı hazırlamıştır...ilk defa böyle seçici soruların olduğu bir sınav yapıldı bunda da yapamayanlar iptal peşinde.

 Öğrenciler 8.sınıfa geldiyse, önceki yıllarda bu konuları işlediyse, temel harita bilgisi edindiyse, meb kazanım kağıtları çıkarıp bu senenin ders kitabının konularının çıkcacağını belirtmiştir...

 * yapanların günahı ne? Ödüllendirileceklerine iptal nedeniyle neden sıralamalrı değişsin bu çok büyük bir haksızlıktır.

 * emek sarfedip yapanla yapmayanın farkı ne?

 * yapanların hakkını kim koruyacak?

 2.TEOG sınavına aynı başarı ve motivasyonla girmek için ,başarılı öğrencileri daha iyi yönlendirmek için * bu iptallerin olmaması gerekmektedir.

Abbas Amca annem ve babam yaklaşık otuz yıldır Milliyet gazetesi okuduklarını söylüyorlar. Özellikle sizin köşenizi ben de dahil tüm aile olarak takip ediyoruz. Yukarıda yazdığım benim için çok önemli olan TEOG konusuna Köşenizde yer verirseniz çok mutlu olurum.

 Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.