Umut KARAKOYUN 

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bülent Turan, yine oldukça çarpıcı bir iddia gündeme taşıdı. İddiaya göre, stajyer öğretmenlerin adaylıklarının kalkması için, Eğitim Bir-Sen’e üye olmaları noktasında aday öğretmenlere okullardaki müdür odalarında baskı yapılıyor. Turan; Şubat’ta 30 bine yakın stajer öğretmen ataması yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Bu arkadaşlarımız değişen yönetmelik gereği 6 ay hazırlayıcı ve temel eğitim kursuna alınıyor. 6 ay boyunca okullarda uygulamalı eğitim yapıyorlar. Daha sonra yazılı ve sözlü mülakatlarla aday öğretmenlikleri kaldırılıyor. Bu iktidarın bakanlık eliyle öğretmenlerin atanması ve göreve başlamasıyla ilgili bir değişiklikle oldu. Ve bu değişikliğin doğurduğu en büyük sıkıntıyı yaşamaya başladık. Okullarda gezerken, müdür odalarında müdürlerin eşliğinde iktidar eliyle büyütülen sendika yöneticileri daha mesleğe yeni başlayan, resmiyeti bilmeyen, okul müdürünün konumunu bilmeyen kişilere mobbing yapılarak, sendika üyeliğini dayatıyorlar. Söyledikleri cümle şu, ‘bu sendikaya üye olursanız, stajerliğiniz kolay kalkar. Herhangi bir şey başınıza gelmez.’ Bu tarz konuşmalar yaparak, stajyer öğretmenlerin Eğitim Bir-Sen’e üye olmaları konusunda müdür odalarında baskı yapılıyor.”

SUÇ DUYURUSU
Bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Bülent Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sendikanın hormonlu büyüdüğünün, baskıyla büyüdüğünün somut bir delili. İktidar olanaklarını kullanarak büyüdüğünün somut bir delili. Stajyer öğretmenlere mobbing yaparak ve mesleğinin geleceği ile ilgili tehditlerde bulunarak, ‘Eğitim Bir-Sen’e üye olursanız stajyerliğiniz kalkar’ gibi akla hayale gelmeyen hukuk dışı söylemlerde bulunarak yapılan üyelikler için suç duyurusunda bulunacağız. Buna alet olan okul müdürleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Aday öğretmenlerin stajyerliği yapılacak olan mülkatlar sonucunda kalkıyor. Hiçbir sendika burada taraf olamaz, olmamalı. Objektif kririterlere göre değerlendirilmeli. Stajyer öğretmenlerimize sesleniyoruz. Korkmayın, dik durun. Öğretmenlik mesleğinin onurunun yanındayız. Okul müdürlerine bu ahlaksızlığa ortak olmamaları çağrısında bulunuyoruz. Siz Eğitim Bir-Sen’in değil okulun müdürüsünüz. Müdür, oradaki öğretmenlerin her türlü mesleki onurundan sorumludur.”

“TUTANAK TUTUN”
Bu tür mobbinge maruz kalan öğretmen adaylarına seslenen Eğitim İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Turan, şunları dile getirdi: “Eğitim-İş yanınızda. Sizi bu onursuluğa sevk edecek kişilerle ilgili bizim işlem yapmamızı, suç duyurusunda bulunmamızı istiyorsanız tutanak tutun, bize bildirin biz de suç duyurusunda bulunalım. Okul müdürü, bürokratlar, vali, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya buradan sesleniyoruz. Öğretmenlik mesleğinin geleceği ile ilgili hiçbir sendika bu şekilde ahlaksız tekliflerle üye yapamaz, yapmamamalı.”

gazetedokuzeylul.com