Amerika’da yapılan genç nüfus ve obezite üzerine bir araştırmada, günde en az bir saat fiziksel aktivitede bulunan öğrencilerin özellikle dil ve matematik notlarında akranlarına göre %20 daha yüksek notlar aldığı da gözlenmiş. Güzel demek ki, harekette gerçekten bereket var.

Yukarıdaki çalışma okula giden bir çocuğun günde yaklaşık ne kadar hareket imkanı bulduğuna dair ipuçları veriyor. Klasik okul düzeninde çocukların bir saati tamamlama şansı pek yok.Peki biz bu konuda çocuklarımıza ne kadar yardımcı olabiliyoruz? Çocuk okuldan döndüğünde “doğru dersinin başına” diyen anne baba sayısı hiç de az değil. Oysa bir de kendinizi düşünün; işten yorgun argın eve gelmişsiniz, hasbelkader eve de iş getirmişsiniz. Gelir gelmez işinizin başına mı oturursunuz? Önce bir çay demlersiniz değil mi?

Öyleyse çocuğunuza da bu hakkı tanıyın. Onu okuldan geldiğinde en az yarım saat-kırk dakika dışarıda oyun oynamaya teşvik edin. Ödevini biraz oynayıp zihnini dinlendirdikten sonra da yapabilir. Hem de daha kısa sürede.

Biliyorum, pek çoğuna televizyon ya da bilgisayar oyunları daha cazip gelecektir. “Aman anne!” dediklerin duysanız bile, yine de vaz geçmeyin. Çevrenizde oyun oynamaya uygun park, yeşil alan yoksa, hafta sonu kurslarını bir de bu gözle yeniden değerlendirin. Emin olun çabalarınıza değecektir. Ders notları gelir geçer; ama sağlıklı bir beden ve berrak bir zihinden daha değerli ne olabilir ki?

Bir beden öğretmeni