İnternet korsanları servis sağlayıcılar adına astronomik rakamlarla fatura gönderiyor. Aslında bu fatura banka hesap soygunu için bir yem. Fatura bilgilerine tıklanmasıyla yeni bir virüs devreye giriyor.

Bu virüsü bilgisayarına ve cep telefonuna bulaştıran Hürriyet Kurumsal İletişim Koordinatörü Evrim Sümer’in hesabından 11 bin lira çekildi. Durumu gelen SMS’ten farkeden Sümer bankasını uyardı. Dolandırıcılar parayı çekmek üzereyken yakalandı.

Ancak şebeke hala iş başında...

Hürriyet gazetesinden Hülya Güler'in haberine göre yeni virüsün ilk kurbalarından biri de Hürriyet Kurumsal İletişim Koordinatörü Evrim Sümer oldu. Ancak Sümer’in, iki bankanın ve Antalya Polisi’nin koordineli hareket etmesi sonucu korsanlar, 11 bin liralık para transferi yapamazken, parayı almak için şubeye giden bir kişi de yakalandı.


"Virüsü araştırıyoruz henüz çok yeni adı belli değil"

 Akıllı telefon sahibi banka müşterilerinin hedef alındığı bu yeni virüse ilişkin bankanın güvenlik birimi görevlisi şunları anlattı:

“Daha önce çok yaygın olarak kullanılan pishing metoduna benzerlik gösteriyor. Başlangıç olarak dikkat çekecek şekilde abartılı fatura bilgisi içeren mail ile müşterinin ekli dosyayı tıklaması sağlanıyor. Bu yolla virüs bulaştırılıyor. Buraya kadar pishing’e (yemleme) benziyor. Ama sonrasında cep telefonuna gelen tek kullnımlık şifre mesajını üçüncü kişilere göndermesi açısından farklılaşıyor. Kişinin hem bilgisayarındaki hem de cep telefonundaki bilgileri kopyalayan gelişmiş bir virüs. Henüz çok yeni, araştırmalar sürüyor. O nedenle de bir adı yok. Zayıf noktası ise, bankaların bilgilendirme mesajıyla müşteriye giden uyarıyı görememesi. Dolayısıyla kişiler şüpheli gördükleri mesajları veya cep telefonuyla ilgili şüpheli istekleri mutlaka ilgili kurumlarla paylaşmalılar.”

Hürriyet