Mektepli Gazete'de yer alan habere göre,Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Bilkent Üniversitesi, korona virüs salgını  koşullarında devam eden eğitim ve sınavlar nedeniyle öğrencileriyle ilgili tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor.

Neredeyse tüm üniversiteler geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren online eğitime ve online sınav uygulamalarına geçerken, Bilkent Üniversitesi’nin yüz yüze sınavlar konusunda ısrarcı olması ve salgın nedeniyle gerekli sağlık koşullarını sağlamak adına kış aylarına denk gelen dönemlerde dahi saatler süren yüz yüze sınavları kapılar ve pencereler açık şekilde gerçekleştirmesi öğrenciler tarafından çok tartışılmıştı.

Online sınav uygulamasına geçişin Bilkent yönetimi tarafından, “ortak harf notu” yöntemiyle kabul edilme süreci ise üniversitede, öğrenci konseyinin kapatılmasına kadar giden bir çatışma zemini oluşturmuş ve tepki çekmişti.
 

“Sınava Girecek Tüm Öğrencilere Ücretsiz Ayna”

Bilkent Üniversitesi, tüm dünya ve Türkiye’deki diğer üniversitelerle aynı yöntemi izleyerek, “ortak harf notu” uygulamasından vazgeçip, sadece online final sınavlarına geçişte bu kez de uygulamada ortaya koydu farkla dikkat çekti.

Dönem Başından itibaren, sınav yönetmeliği ve sınavların güvenilirliği konusunda disiplini elden bırakmayan üniversite yönetimi, yüz yüze final sınavlarında öğrencilerin kopya çekmesine engel olmak adına sınava girecek tüm öğrencilerinin adresine ücretsiz ayna kargolayacağını açıkladı.

Öğrencilerine mail atarak sınavlar öncesinde kullanılması zorunlu kılınan aynaların adreslerine ücretsiz kargolanabilmesi için, 17 Aralık’tan itibaren tüm öğrencilerin adres bilgilerini girmeleri gerektiğini bildirdi.
 

İşte Bilkent Üniversitesi Tarafından Öğrencilere Gönderilen “Sınavlarda Ayna Uygulaması” Hakkında Mail:

Bilkent University is preparing detailed guidelines for the administration of the Fall semester online final exams to be shared with students in the coming days. These guidelines will include a set of measures to ensure exam integrity and fairness.

A widely used method towards securing the integrity of online exams is to use dual cameras that would allow the proctor to see both students' faces, hands, work space, mobile phone, and their screens at the same time during the exam. Considering that not all students will be able to obtain a second camera before the final exam period, the University decided to adopt a substitute solution and mandate all students to use a mirror in addition to a standard webcam while taking their exams.

To ensure that all students have access to a standard mirror before the final exam period, the University procurement services will supply free of charge mirrors for each student and post them to their addresses starting this week. In order to receive their mirror on time, all students are required to check their  records and confirm their addresses by clicking the "Mirror Delivery Address" button on SRS by NO LATER THAN than 17 December. If needed, they can submit an alternative delivery address through this link.

Öğrencilere gönderilen metnin Türkçesi:

Bilkent Üniversitesi, önümüzdeki günlerde öğrencilerle paylaşılmak üzere güz yarıyılı online final sınavlarının yönetimi için ayrıntılı kılavuzlar hazırlıyor. Bu yönergeler, sınav bütünlüğünü ve adaleti sağlamak için bir dizi önlem içerecektir.

Çevrimiçi sınavların bütünlüğünü sağlamaya yönelik yaygın olarak kullanılan bir yöntem, gözetmenlerin sınav sırasında aynı anda hem öğrencilerin yüzlerini, ellerini, çalışma alanını, cep telefonunu ve ekranlarını görmesine olanak tanıyan çift kamera kullanmaktır. Final sınavı döneminden önce tüm öğrencilerin ikinci bir kamera alamayacağını düşünen Üniversite, yedek bir çözüm benimsemeye ve tüm öğrencilerin sınavlarına girerken standart bir web kamerasına ek olarak bir ayna kullanmalarını zorunlu kıldı.

Tüm öğrencilerin final sınavı döneminden önce standart bir aynaya erişebilmelerini sağlamak için, Üniversite tedarik hizmetleri bu haftadan itibaren her öğrenci için ücretsiz aynalar temin edecek ve adreslerine postalayacaktır. Aynalarını zamanında alabilmek için, tüm öğrencilerin 17 Aralık'tan SONRA SRS'deki "Teslimat Adresini Yansıt" butonuna tıklayarak kayıtlarını kontrol etmeleri ve adreslerini onaylamaları gerekmektedir. Gerekirse, bu bağlantı üzerinden alternatif bir teslimat adresi gönderebilirler.