Serbest kıyafet giyebilmek için ne yapmak gerekir?

Öğretmenler ve tüm memurlar kılık kıyafet yönetmeliğine tabi olarak görev yaparlar. Her devlet memuru bu yönetmelik ve ilgili yasalara uymak zorundadır. Uymayanlar hakkında ise disiplin soruşturması açılır. Peki serbest kıyafet giyebilmek için ne yapmak gerekir?

Öğretmenlerin ve devlet memurlarının serbest kıyafet giyinebilmeleri bir sendika tarafından alınan eylem kararını uygulaması gerekir. Özellikle sendikalı memurların kıyafet eylemine katılarak serbest kıyafet giymelerinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Bu eyleminden dolayı haklarında soruşturma açılamaz ve hatta sözlü uyarı dahi yapılamaz. 
 
Çünkü sendikaların eylemleri Anayasal güvence altında olup uluslar arası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır.  Sendikanın aldığı eylem kararına uyan öğretmene soruşturma açan, ceza veren ya da baskı yapan idareciler idari, adli ve maddi bedel ödemek zorunda kalırlar. Buraya kadar her şey normal. genellikle memurların bildiği konular.  
 
Peki bir memur üyesi olduğu sendika dışındaki bir sendikanın eylemine katılabilir mi?  
 
Bu soruya Adana 2. idare mahkemesinin kararı ile cevap verelim; Adana 2. İdare Mahkemesi, Başka Bir Sendikanın Nöbet Eylemine Katılan Öğretmene 
 
Verilen Disiplin Cezasını İptal Etti. Yani memurlar tüm sendikaların kendilerini ilgilendiren eylemlerine katılabilirler. Mesela Memur Sen'li bir öğretmen Türk Eğitim Sen'in almış olduğu serbest kılık kıyafet eylemine katılabilir.  
 
Memurların,öğretmenlerin yapması gereken ise kurumlarına bir dilekçe ile müracaatta bulunup sendika eylemine katıldığını ve serbest kılık kıyafet ile kuruma gideceğini bildirmesi ve sendikanın eylem kararını da dilekçesine eklemesidir. Farklı sendikanın eylem kararına uyanlar ise Adana idare mahkemesinin kararını kurumlarına verebilirler.