Polat'ın iddiası doğru çıkarsa Türkiye yine bir ilke imzaatarak sınavı kaldırmaya çalışırken sınavları 4. sınıftan 12. sınıfa yaymışolacak. İşte Turgay POLAT'ın yazısı...

Yeni sınavsistemi 'BDS' hayırlı olsun

Yeni sınav sistemi yolda, ayrıntıları belli olmaya başladı. Milli EğitimBakanlığı aylardır başta SBS olmak üzere sınavları ve bu sınavların yerinegetirilecek sistemleri tartışıyor. Bir komisyon kuruldu, bu komisyon dünyanındiğer ülkelerini inceleyip bir rapor hazırladı. Ama hangi ülkeye gitselerönlerine sınavlar çıktı. Bütün gelişmiş ülkelerde öğrencilerin bir üst okula veüniversitelere sınav ve sınavlarla girdiğini görünce raporunu hazırlayıpsundular.

Sonuçta yapılan çalışmaya göre ülkemizde 2013'ten itibaren ilkokul 4. sınıftan12. sınıfın sonuna kadar her mart ayı sonunda öğrencilere sınav yapılacak.Sınav okullarda, her sınıfta olacak, öğrenciler ana derslerden sınava alınacak.

Sınav sonuçları asla öğrenciye verilmeyecek ve sadece okul yönetimi ileöğretmenle paylaşılacak. Sınav soruları çoktan seçmeli test usulü olup sadece oyılın müfredatını kapsayacak. Böylece öğrencinin o yılın müfredatında başarısıölçülerek öğrenme düzeyi ölçülecek.

Ha, soracaksınız bu sınavların sonuçları ne işe yarayacak diye. Bu sınavlarınsonuçları görünürde öğrencilerin öğrenme düzeyini ve kazanımlarını ölçecek amaaslında kazın ayağı pek de öyle değil. Bunun bir adım sonrası, SBS'ninkaldırılıp 4. 5. 6. 7. ve 8. sınıf sonu sınavları ile okul başarı notununhesaplanması ve liselere bu puanla girilmesi. Aynı şekilde, bu sınavlarınsonuçlarının YGS yerine de kullanılması...

SINAVLAR TEK  AMAÇLI OLMALI

Sonuçta Başarı Değerlendirme Sınavları yani 'BDS'ler her yıl mart ayı sonunda13 milyon öğrenciye okulda uygulanacak. Yani öğrenciler mekan değiştirmeyecek.Öğrenciler sonuçları görmeyecek sonuçlar sadece okul yönetimi ve öğretmenideğerlendirmede kullanılacak. Sınav soruları çoktan seçmeli olacak. Sorularhazır, bu sınavların sahibi TÜBİTAK.

Şimdi ilk bakışta sınav artıyor diyebilirsiniz ama ben SBS getirildiğinde deyazmıştım. Önemli olan sınavın olup olmaması değil. Çünkü sınav hep olacaktırve olmalıdır da. Önemli olan bu sınavların İngiliz anahtarı yerinekullanılmaması. Yani bir sınav yapıyorsunuz bu sınav hem başarı ölçüyor, hemokulu ölçüyor, hem yerleştirme yapıyor. Bu olmaz, çünkü seçme ve yerleştirmesınavları ile başarı sınavları hem uygulama hem de hazırlama açısından aynıişlevi göremez. Bu sebeple bu sınavları yapmanızda sakınca yok ama sınavlarıntek işe yaraması şart. Bir de şunu unutmamalısınız, SBS'de de aynı şeyiamaçlamış ama maalesef çok daha farklı sonuçlar elde etmiştik. 

Kısacası bu yapılan yanlış değildir. Bu yapılan umuyorum ki daha verimli bireğitim sistemine ulaşmak için yapılıyordur. Aksi halde eğitimde kötü sonuçlardoğduracaktır. Ama hep yazdım benim bu ülkede en fazla hayal ettiğim,eğitimdeki verimsizliğin ölçülüp biçildiği başarılı kurum ve uygulamalarınödüllendirildiği, başarısız olanların üstüne gidilerek düzeltildiği bir uygulamadır.Bu yapılmak istenen buna bir nebze kapı açıyor. Umarım bu uygulama da eskilergibi popülist yaklaşımlara alet edilmez.

Akşam