Yurdagül UYGUN

Proje okullardaki öğretmenlerin bir kısmı yer değiştirirken, öğrencilerle birlikte öğretmenlerin de mağdur olduğu belirtiliyor. Ortaokul öğretmeninin proje okuluna, proje okulundaki öğretmenin ortaokula gönderildiği ifade edilirken, bir proje okulundaki öğretmenin ağlayarak, “ Ben bilmiyorum ki bunu anlatamam” diyerek sınıftan çıktığı kaydedildi.

Proje okullarında sekiz yıl görev yapan öğretmenlerin başka okullara atamasını sağlayan genelgeye tepkiler büyürken, bu durumdan hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin mağdur olduğu belirtiliyor. Proje okullarındaki öğretmenlerin atamaların kararname yerine ‘görevlendirme’ şeklinde yapıldığı bu nedenle karmaşa yaşandığı ve birçok proje okulunda derslerin boş geçtiği kaydediliyor. Proje okullarında ders vermeye yeni başlayan öğretmenlerin ise ders anlatımında zorlandığı ifade ediliyor.

“ORTAOKULDAN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ GELİYOR”

Eğitim-İş 2. No.lu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ, öğretmenlerin yer değişikliğinin atama yerine görevlendirme ile yapıldığını belirterek, derslerin büyük bir kısmının boş geçtinğini söyledi. Bu okullardaki öğretmenlerin sınavla alındığının altını çizen Yeşildağ, “ Öğretmenler yıllardır bu okullarda çalışıyor. Tüm programa hakim. Dışarıdan yeni bir biri geliyor. Ancak o yeterlilikle değil. Ortaokuldan İngilizce öğretmeni geliyor. Öğretmenin de öyle bir pratiği olmadığı için sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

“BEN BİLMİYORUM Kİ BUNU ANLATAMAM…”

Proje okullarında yaşanan bir başka sorun da bu okullara gelen öğretmenlerin derslerde zorlanması. Sozcu.com.tr’ye konuşan Kadıköy Anadolu Lisesi’den bir veli, okulda toplam 52 öğretmenin gittiği ya da gideceği söylendiğini, bu bilgiyi aldıklarını belirterek, “Bu sayı, mevcut öğretmenlerin yarıdan fazlası. Gelenlerle ilgili olarak şöyle bir sıkıntımız var. İngilizce dersinden örnek vermek gerekirse, normalde bir yıl hazırlık okuyorlar. Gramerle ilgili her şey birinci sınıfta bitiyor. Sonraki dört yıl İngilizce’nin edebiyatını okuyorlar. Yeni gelen öğretmenlerden bir tanesinin sınıftan ağlayarak çıktığını öğrendik çocuklardan. Sebep de ‘Ben bilmiyorum ki bunu anlatamam’ demesi. Bizdeki öğretmeni alıyorlar, ilkokula veriyorlar. İlkokuldaki öğretmeni alıyorlar, bizim çocuklara veriyorlar. Burada her öğretmen kıymetlidir. O ayrı. Ama öğretmenlerin bilgi seviyeleri arasında büyük fark var” diye konuştu.

sozcu.com.tr