Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocuğunu özel okulda okutmak isteyen ailelere ve özel okullara verilen eğitim- öğretim desteğine başvurular bugün başladı. Son tarih ise 2 Eylül.
Çocuğunu özel okula göndermek isteyen ailelerin beklediği Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteğine başvurular başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okula gidecek öğrencilere verilecek eğitim öğretim desteği için bugünden itibaren 2 Eylül akşamına kadar başvuru yapılacak. Destekten yararlanmak isteyen özel okulların başvurusu MEBBİS, öğrencilerin ise e-Okul üzerinden alınacak. Destek almaya hak kazananlar 3 Eylülde duyurulacak.
Okul tercihleri ise, 4-10 Eylül tarihleri arasında alınacak. Tercihlere göre yerleştirme sonuçları 11 Eylülde duyurulacak. Nakil ve kesin kayıt işlemleri 14-21 Eylül arasındayapılacak. 22 Eylülde ise ek yerleştirme sonuçları ilan edilecek, ardından 22-30 Eylül arasında ek yerleştirme kayıt işlemleri yapılacak.
DESTEK ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Özel okul desteği için bazı yeni ölçütler getirildi. Eski yönetmelikte özel okulda burslu okuyan öğrenciye eğitim öğretim desteği verilmiyordu. Yeni düzenlemeyle burs oranı yüzde 51in altında olan öğrenciler destek alabilecek. Öğrencilerin belirlenmesinde akademik başarının toplam puanlamaya etkisi yüzde 50den yüzde 26ya düşürüldü.
GELİR DURUMUNA GÖRE PUANLAMA
Puanlama sisteminde gelir durumunun önemi arttı. Düşük gelirli ailelerin çocuklarına daha fazla puan verilecek. Örneğin geçen sene ailesinin aylık geliri 750 TLden az olan 10 puan, 10 bin 500 TLden fazla olan ise 1 puan alıyordu. Bu sene ailenin aylık geliri 1000 TLden az ise 340 puan, 10 bin 501 TL ve daha fazla ise 40 puan verilecek. MEB personelinin çocuklarına öncelik tanınacak. Anne veya babası MEBde çalışan çocuklar ek 70 puan alacak. Destekten yararlananlar eylülde başka okula nakil yaptırırsa hakkını kaybedecek.
KİMLER BAŞVURABİLECEK?
Okul öncesine başlayanlar (15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 arasında doğanlar); ilkokul birinci sınıfa kaydı yapılanlar; 5inci sınıfa kayıt olanlar (Resmi/Özel Ortaokul veya İmamHatip Ortaokulu); 9uncu sınıfa kayıt olanlar veya kayıt şartına sahip olanlar; resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının (liseler) ara sınıflarına kayıt yaptıranlar; geçen yıl bir özel okulda olduğu için başvuruda bulunamayanlar, başvurduğu halde hak kazanamayanlar ve destek alsa bile 1, 5 ve 9uncu sınıfa geçenler (kademe atlayanlar) başvurabilecek.
BAŞVURULARI KİM, NEREYE YAPACAK?
Anaokulu, birinci ve 5inci sınıflar resmi kayıtlı oldukları, e-Okulda görülen özel veya devlet okuluna başvuracak. 8inci sınıfı bitiren öğrenciler ise, merkezi tercih ve yerleştirme sistemine başvurmuşlarsa herhangi özel okula aday kayıt yaptırmış olsalar bile 14 Ağustostaki yerleştirme sonuçlarının ilanını bekleyecek. Merkezi tercih ve yerleştirmeye başvurmayıp herhangi bir özel okula kaydolanlar, e-okul sisteminde aday kayıt olarak görüldüklerinden başvurularını mezun oldukları okula yapmaları gerekecek. Ara sınıflar kayıtlı oldukları özel veya resmi okula başvuracak.
15 OKUL TERCİHİ YAPILABİLECEK
Hatice Yılmaz (Eğitim uzmanı): Veliler tercih yapacakları okullarlaönceden görüşüp, okulun şartlarının kendilerine uygun olup olmadığını incelemeli. Bir okulun seçilebilmesi için tercih kapsamına alınmış olması gerekiyor. Dolayısıyla tercihler de bu doğrultuda yapılacak. Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrenciler, 15 okul tercihinde bulunabilecek. hürriyet
Kılavuz için TIKLAYINIZ
Özel okullara teşvik başvuruları başladı
Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullar için verilecek eğitim öğretim desteği başvuruları başladı. Başvurular 2 Eylül'e kadar devam edecek. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl, özel okullardaki öğrenciler de başvuru yapabilecek. Peki hangi kademedeki öğrenciye kaç lira teşvik verilecek?
