Maddi sıkıntı içindeki Doğa Koleji’nin devir süreci devam ederken Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal velilere uyarıda bulundu: “100-200 öğrencili bazı okullar sıkıntı yaşıyor. Kapatmak zorunda kalabilirler.”

Hürriyet, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal ile yaptığı görüşmeyi aktardı. İşte o yazı.

9-10 BİN LİRALIK ÜCRETE UCUZ DİYE SEVİNMEYİN

Son beş yılda her yıl 300 okulun kapandığını açıklayan Nurullah Dal, “Özellikle ucuz ve butik okullar sıkıntıda, aşırı rekabete dayanacak halleri kalmadı. Bazıları bunu artık kaldıramıyor, devretmeye çalışıyor. Bunu devredecek kimse bulamayınca kapatmaya mecbur kalıyor” diye konuşarak, velileri şöyle uyarıyor:

“En önemli kriz Doğa Koleji’ndeydi. Devir işlemi olursa rahatlayacağız. Plansız büyümenin getirdiği krize bir de kiraların yüksekliği eklenince okul sahipleri bununla baş edemez oldu. Türkiye genelinde 50 irili ufaklı okulun kapanabileceğini tahmin ediyoruz. Bu okullar bize gelip destek istiyorlar. Nispeten küçük kurumlar olduğu için büyük kitle etkilenmeyecek. Öğrenci sayıları 100-200 gibi, toplasanız 2 bin öğrenci yarım dönemlik mağduriyet yaşayabilir. Aslında veliler de bunu farkında. Birçoğu çocuğunu almış durumda. Ama en çok da öğretmenlerimiz için durum üzücü.

Veliler de lütfen biraz dikkatli olsun. Bir öğrenci maliyetinin 14-15 bin lira olduğu bir yerde 9-10 bin liralık bir yere kayıt yapıyorlar diye sevinmesinler. Bilin ki o okul zor durumda. Okulları sıkıntıya sokan şeylerden biri de fahiş kiralar. 100-200 bin liralık yer 400-500 bin liraya kiraya verilmiş. Bu okullar kapattığında bakıyor ki bu kiraları verecek kimse yok. Aman dikkat! Sadece okullar değil, bu okulların tedarikçileri de perişan. Yemek, servis gibi hizmet verenler de mağdur durumda.”

DOĞA-İTÜ’DE SON DÖNEMEÇ

Tam bir haftadır farklı kurumlarla masaya oturan Doğa Koleji’nin son olarak İTÜ Vakfı ile satış görüşmeleri neredeyse tamamlandı. Prensipte yapılan anlaşmanın detayları üzerinde finansçı ve hukukçuların sürdürdüğü çalışmaların en geç “yılbaşından önce tamamlanması” kararı alındığı yönünde duyumlar var. İTÜ Vakfı, bu işi temkinli götürüyor. Doğa Koleji ve İTÜ Vakfı arasındaki kilit önümüzdeki hafta çözülecek, yeni yılda Doğa’nın sahibi İTÜ Vakfı olacak görünüyor. Yani artık son dönemece girildi. Bu aşamadan sonra geriye dönüş yok gibi. Tabii çok büyük bir sürpriz olmazsa!

İZMİRLİ MEZUNLARDAN DEVİR TEPKİSİ

İTÜ mezunlarının bir kısmı bu satışa destek verirken, Doğa mağduru olan öğretmen ve öğrencilere ancak İTÜ gibi köklü bir markanın sahip çıkacağını söylüyorlar. Ancak İTÜ İzmir Mezunlar Derneği’nden sert bir tepki geldi. Dernek, dün “Bu eğitim kurumlarının eğitim seviyesinin ve bu öğrenci çokluğunu barındıran bir özel okul işletmeciliğinin üniversitemizin saygınlığına ciddi zarar verebileceği endişesini taşımaktayız” diye açıklama yaptı.

Hürriyet