2023-YKS Sıkça Sorulan Sorular

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) şifresi olmayan adaylar, bireysel olarak elektronik ortamda 2023-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?

Evet, yapabilirler. Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar (MEB e-Okul sisteminde geçerli eğitim bilgisi bulunması kaydıyla), e-Devlet şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) giriş yapabilir ve “e-Devlet İle Kayıt Ol” butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olabilirler. e-Devlet İle Kayıt Ol” butonu vasıtasıyla ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıt olduktan sonra AİS şifresi olmaksızın bireysel olarak elektronik ortamda sınava başvurularını yapabilirler.

 

ÖSYM Başvuru Merkezlerine gitmeden 2023-YKS’ye başvuru yapmak mümkün mü?

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi olan adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (AİS) kendileri çevrimiçi kayıt yaptırabilir ve sınavlara başvurularını bireysel olarak elektronik ortamda gerçekleştirebilirler.

 

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) güncel fotoğrafı olmayan adaylar 2023-YKS’ye başvuru yapabilirler mi?

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olan adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki (AİS)  güncel olmayan fotoğraflarını “Fotoğraf Bilgilerim” bölümündeki “T.C. Kimlik Kartı Fotoğrafımı Kullan” butonundan güncelleyerek başvuru merkezlerine gitmeksizin başvuru yapabilirler.

 

ÖSYM Mobil uygulamasından 2023-YKS başvurusu yapılabilir mi?

2023-YKS adayları, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden sınav başvurularını gerçekleştirebilirler.

 

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) kimler başvurabilir?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

 

2023-YKS Kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?

Kılavuz, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde DUYURULAR başlığı altında yayımlanmıştır. YKS-2023 Sınav kılavuzu

2023-YKS’ye başvurumu ne zaman yapabilirim?

2023-YKS’ye başvurular 08-23 Mart 2023 tarihleri arasındadır. Bu tarihlerde başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

2023-YKS’ye başvuru işlemi nereden yapılır?

Başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) bireysel olarak internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla veya ÖSYM Başvuru Merkezlerinin birinden yapılabilir.

 

2023-YKS’ye başvuruyu, bireysel olarak ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (AİS) nasıl yapabilirim?

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmiş olan adaylar veya ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) geçerli fotoğrafı bulunan adaylar, T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri veya e-Devlet şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais.osym.gov.tr) giriş yaparak bireysel olarak başvuru yapabilirler.

 

ÖSYM Başvuru Merkezlerinin adreslerini nerede bulabilirim?

ÖSYM Başvuru merkezlerinin adreslerine, 2023-YKS Kılavuz ve başvuru bilgilerinin yer aldığı

YKS-2023 Sınav kılavuzu adresinden ulaşılabilir.

 

Bir ÖSYM Başvuru Merkezinde 2023-YKS başvuru işlemi yapmak isteyen adayların bizzat kendilerinin başvuru merkezine gitmeleri zorunlu mudur?

Fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı olmayan veya sistemde geçerli fotoğrafı bulunmayan adayların fotoğraflarının ÖSYM sistemine kaydının yapılabilmesi için başvurularını bir başvuru merkezinden bizzat kendileri yapmaları gerekmektedir.

 

Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2023-YKS Aday Başvuru Formu ile fotoğraflı Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;  Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait fotoğraflı Pembe/Mavi Kartın aslı,  pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartının aslı,  T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)  Başvuru merkezlerinde başvuruda, fotoğrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmez.

 

2023-YKS’ye bireysel başvuru yapmak istiyorum. Nasıl başvuru yapabilirim?

Daha önce ÖSYM’nin herhangi bir sınavına başvurmamış olan adaylar, fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi varsa bir başvuru merkezine gitmeden, Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) bulunan “eDevlet ile Kayıt ol” butonuna basarak mevcut T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifreleriyle sisteme kayıt olduktan sonra başvurularını yapabilirler. Ayrıca adaylar başvuru merkezlerinden de başvurularını gerçekleştirebilirler. 

 

Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?

2023-YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 08-24 Mart 2023 tarihleri arasında yatırabileceklerdir.

 

Şehitgazi yakınıyım sınav başvurusu veya sınav ücreti ödemem gerekir mi?

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği; şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti, sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmaz.

 

2023-YKS sınav ücreti ne zaman yatırılır?

2023-YKS için başvuru bilgileri 08-23 Mart 2023 tarihleri arasında sisteme kaydedildikten sonra 08-24 Mart 2023 tarihleri arasında sınav ücreti yatırılır.

 

2023-YKS sınav ücreti en son ne zaman yatırılabilir?

2023-YKS sınav ücreti ödeme için son gün 24 Mart 2023 tarihi saat 23.59’dur. Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 24 Mart 2023 tarihinde mesai saati bitiminde,

ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar ile banka ATM’leri ve online bankacılık üzerinden ödeme yapacak adaylar için 24 Mart 2023 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

 

08-23 Mart 2023 tarihleri arasında 2023-YKS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?

08-23 Mart 2023 2023 tarihleri arasında 2023-YKS başvurusunu yapmayan/yapamayan adaylar, geç başvuru günlerinde 2023-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvuru günlerinde başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

 

2023-YKS’ye başvuru süreleri içinde ve geç başvuru günlerinde başvurumu yapamadım tekrar başvuru hakkı verilecek mi?

Hayır. Geç başvuru günleri dahil başvuru süreleri tamamlandıktan sonra sınava başvuru kesinlikle alınmayacaktır.

 

2023-YKS için başvuru bilgilerimin sisteme girişi yapıldı ancak süresi içinde sınav ücretini yatırmadım. Başvurum geçerli olur mu?

Başvuru bilgilerinin sisteme girişi ve kaydı yapıldığı halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuru bilgileri geçersiz olacaktır.

 

2023-YKS oturumları nelerdir?

YKS’nin 1. Oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT),

YKS’nin 2. Oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT),  

YKS’nin 3. Oturumu Yabancı Dil Testi (YDT)’dir.  

2023-YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 

2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.

TÜM SORULAR İÇİN TIKLAYIN