Her öğretmenin yaklaşımı farklıdır. Hedefiniz ne olursa olsun, yeni okul yılına harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilecek bazı etkinlikleri sizin için derledik!

Hedef: Öğrencilerinizi tanımak

Yeni öğrencileriniz sizi ne kadar iyi tanıyor? Siz onları ne kadar iyi tanıyorsunuz? Birbirinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Okullarını ne kadar iyi biliyorlar? Bunlar, ilk günkü planınızı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken önemli sorular.

Eğer kreşte öğretmenlik yapıyorsanız (ya da kreşe giden çocuklarla büyük benzerlikler gösteren liseye yeni başlayan öğrencilere), ilk günü – ya da ilk birkaç günü – öğrencilerinizi rahat hissettirmeye çalışarak geçirebilirsiniz. Öğrencilerle aranızdaki buzları kıracak birçok etkinlik mevcut, aşağıda denemek için birkaç farklı tekniği bulabilirsiniz:  

Hazine avı oyunu oynayın

Bu oyun, öğrencilerin kalemtıraş gibi nesneleri bulmaları için sınıfı aramalarını içerebilir ya da hangi sınıf arkadaşlarının yazın uzun bir seyahate çıktığı veya kimin küçük kardeşi olduğu gibi soruların cevaplarını bulmalarını isteyebilir.  

Öğrenme stillerini ve çoklu zekaları değerlendirin

Daha büyük öğrencilerin nasıl öğrendikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okulun ilk günü müthiş bir fırsat olabilir. İnternette birçok farklı öğrenme türü için anket mevcut. Öğrencilerinizin zekalarının ne kadar çeşitli şekillerde gelişmiş olduğunu görmek için onlara çoklu zeka değerlendirme testleri yapın. Öğrencilerinizin sonuçlarını paylaşmalarını sağlayın.  

İyi oldukları şeylerin farkında olduğunuzu bilmeleri sayesinde zorluk çeken öğrencilerinizi cesaretlendirebilir, er ya da geç sınıfta oluşacak “Ben aptalım/o aptal” sorunsallarından bazılarına da değinmek için bir fırsata sahip olabilirsiniz.

Otoportrenizi yapın

İster kelimelerle, ister resimlerle, kolaj şeklinde veya elle çizilmiş olsun, öğrencilerin kendilerini tanıtmaları eğlenceli, bilgilendirici ve bazen de şaşırtıcı olabilir. Ancak tabii, otoportre yöntemi en çok siz de bir tane yaparsanız etkili olacaktır.

Bir zaman kapsülü oluşturun

Öğrencilerinizden, mevcut çalışmalarına ait bir örnek oluşturmalarını isteyin – örneğin, ufak bir test çözsünler, bir paragraf yazı yazsınlar, hatta sesli okuma yaparken ya da yabancı bir dil konuşurken onların videolarını çekin. Bu örnekleri Haziran ayında onlara gösterin, böylece ne kadar geliştiklerini görürler.

Hedef: Ders konularını tanıtmak

Bazı öğretmenler için ilk adım, yeni yıl içinde öğrencilerinin neler öğreneceklerini anlamalarına yardımcı olmaktır. Ancak, konuya doğrudan bir dersle ya da çalışma kağıdıyla girmek istemeyebilirsiniz. Bunlardan birini deneyin:

Tahmin etmelerini isteyin

Tahmine yönelik etkinlikler, öğrencilerin bir konuya dair geçmiş bilgilerini tazelemek ve dersin içeriğiyle ilgili heyecanlanmalarını sağlamak için harika bir yöntem olabilir.

Tahmin etme oyunu 1:  Öğrencilerinize dersin içeriğiyle ilgili doğru ve yanlış bilgiler verin, doğru bilgileri tahmin etmeye çalışsınlar.

Tahmin etme oyunu 2: Ya da bir deney yapın ve öğrencilerden sonucu tahmin etmelerini isteyin.

Eğer Türkçe öğretmeniyseniz, şunu deneyin: öğrencilerin okuyacağı ilk romanın filmini bulun ve onlara kısa, merak uyandıran bir sahne gösterin. Filmi durdurmayı unutmayın ki öğrencileriniz merak içinde kalsın. Neler olduğunu öğrenmek için kitabı okumaları gerektiğini söyleyin. Böylece, çocukları kitabı okumaya başlatabilirsiniz!

Zorlu bir görevle başlayın

Bu, özellikle daha büyük öğrenciler ve belli bir gidişat belirlemek istediğiniz sınıflar için etkilidir. Birçok öğretmen, ilk günü ders programını dağıtarak ve sınıf kurallarından bahsederek geçirdiğinden ötürü, öğrencilerinizin dikkatini gerçek anlamda çekmek için onlara bir görev verebilir, diğer konuları ise ikinci ya da üçüncü gün konuşabilirsiniz. Öğrencilere, onları gerçekten zorlayacak bir çalışma yaptırın.

Bir tiyatro öğretmeni, ilk dersinin başlangıcında öğrencilere sanki bir oyunculuk seçmesindeymiş gibi yüksek sesle konuşma okutuyor. Bu performansa not vermiyor, ancak öğrencileri hakkında değerli bilgiler edinmiş oluyor ve öğrenciler de “Rol yapamıyorum” tavrını erkenden üzerlerinden atmış oluyorlar.  

Bir kitapla başlayın

Bu yaklaşım, sanat öğretmenleri için özellikle etkilidir. Anlatacağınız derse farklı bir bakış açısına sahip olan bir kitap bulun ve bunu (ya da en azından bir bölümünü) ilk gün öğrencilerinizle paylaşın.

Farklı dersleri tanıtmak için kitap kullanma yöntemleri:

  • Hayvanlar üzerine bir çocuk kitabı, biyoloji çalışmaya başlamak için eğlenceli bir yol olabilir.
  • Bir fotoğraf albümü, öğrencilerin tarih öğrenmeye başladıklarında düşünmeleri için çarpıcı görüntüler sağlayabilir.
  • Daha büyük öğrenciler için çeşitli kitaplardan alıntılar yapabilirsiniz. Tarihi farklı bir yolla betimleyen kitaplar, ders kitaplarıyla “geçinemeyen” öğrencilerin dikkatini çekebilir.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, okulun ilk günü, öğrencilerinizle ilgili bilgi edinmeniz ve harika bir okul yılına yönelik ortamı hazırlamanız için müthiş bir fırsattır!

egitimpedia.com