19 Ocak Cuma günü karnelerin alınmasıyla birlikte 15 tatil başladı. Tatilde olan öğrenciler ikinci dönem okulların açılmama iddialarını duyunca son dakika MEB açıklamaları takip edilmeye başladı.

Okullar Bakanlığın yayımladığı takvime göre 5 şubat'ta açılacak. MEB takvimi, okulların normal düzeninde devam edeceğini ve 5 şubatta yüz yüze eğitime başlanacağını doğruluyor. 

Okulların ikinci dönem açılmayacağı iddiaların doğru olmadığı Bakanlık çalışanları tarafından teyit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamasına rağmen sosyal medyada dolaşan haber ve iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

Bu iddiaların kaynağı, son dönemde artan grip vakaları ve yeni bir varyant olan JN1 varyantı. 

PEKİ JN1 VARYANTI NEDİR?

JN1 varyantı, Omicron XBB.1.5 varyantından ayıran 30'dan fazla mutasyona sahiptir. BA.2.86'dan türeyen ve pirolaya nazaran fazladan bir mutasyona sahiptir. JN.1 varyantı insan hücrelerine tutunmasına neden olduğu için SARS-CoV-2'nin insanlara bulaşmasında önemli bir rol oynar. Yeni bir Covid-19 mutasyon olarak kabul edilen JN1 varyantı belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, vücut, kas ve baş ağrısı yanı sıra yorgunluk olarak biliniyor.