Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; İçişleri Bakanlığı, MEB, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan Okul Servisleri Yönetmeliği’ndeki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Öğrenci güvenliğini yok sayan yönetmelik değişikliği kapsamında, 1 Ocak 2018’den önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda, güvenlik açısından kritik önemde olan birçok şartın aranmaması kararlaştırıldı.

Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında 1 Ocak 2018 tarihinden önce servis aracı olarak tescil edilen araçlarda artık şunlar bulunmayacak:

• Her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri.

• Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem.

• Tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı.

Eski yönetmeliğe göre en az lise mezunu olması gereken servis personelinin, “MEB onaylı kursu başarıyla tamamlaması” halinde ilkokul mezunu da olabileceği belirtildi.2020-2021 eğitim öğretim yılına altyapı yetersizlikleri başta olmak üzere birçok problemle giren öğrenciler, yeni bir güvenlik tehdidiyle daha karşı karşıya kaldı. Okul servis araçlarına yönelik yönetmelikte İçişleri Bakanlığı’nca yapılan değişiklikle öğrenci güvenliği hiçe sayıldı.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, okul servislerinde ölümle sonuçlanan kazalardan ders alınmadığını ortaya koydu. Yönetmelik değişikliği ile üç yaşından büyük servis araçlarında kamera, sensörlü koltuk ve üç nokta emniyet kemeri zorunluluğu kaldırıldı.