İlkokul 1. sınıfa başlayacak bir çocuğun uzaktan eğitimle okuma yazma öğrenmesi neredeyse imkansız görünüyor. Aileler bu konuda endişeli tabi. Ancak sadece çocuğu okumayı öğrensin diye sağlığını riske atarak okula göndermeyi de birçoğu istemiyor. Bunun dışında 8. sınıf öğrencileri de son sınıf konularını uzaktan eğitim alarak öğrendiklerinde sınavda başarılı olamama kaygısı yaşıyorlar. Buna rağmen velilerin birçoğu çocuğunun hastalanmasındansa 1 sene kayıp yaşamasını tercih ettiklerini belirtiyor.


Okul Öncesi Çocuklarımız Evde
Bunun yanında bir de okul öncesi ve bebeklerimiz var tabi. Anaokullarının ve kreşlerin de birçoğunun kapalı olması ya da ailelerin çocuklarını buralara göndermeye korkmaları nedeniyle küçük yaş grubu çocuklarımız evlerinde kalmak zorunda kalıyorlar. Bu durum karşımıza farklı problemleri doğuruyor. Bunlardan biri çalışan ailelerin çocuklarına bakacak kimsenin bulunmaması durumunda yaşadığı zorluklar. Diğeri ise eğitimin en önemli aşaması olan okul öncesi eğitiminin eksik kalması elbette.


Okul Öncesi Eğitim Çok Önemli
Çocuklarda hem fiziksel hem de psikolojik yapının şekillenmeye başladığı bebeklik ve okul öncesi döneminde eğitim ihmal edilmeyecek derecede önemli. Bu nedenle aileler evde eğitim kavramını gündemlerine almış durumdalar. Ancak birçok aile bu konuda endişeli. Çünkü her ne kadar okul okumuş, kendi alanında uzman kişiler olsalar dahi bir okul öncesi öğretmeni gibi eğitim verememekten korkuyorlar. Haksız da değiller tabi. Ancak bu konuda ailelerin işini kolaylaştıracak eğitim materyalleri mevcut.


Oyun Oynatmak Bir Sanattır
Çocukların en sevdiği ve en iyi yaptıkları şey oyun oynamaktır. Aileler de çocukların eğitimi için bu frekansa girerek onlarla oyun oynamalı; verecekleri bilgileri vermeli ve alacakları dönütleri almalıdırlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey oyunun nasıl oynatılacağıdır. Burada güzel bir söze değinmeden geçemeyeceğim: "Çocuklar için oyun oynamak bir tutku, yetişkinlerde oyun oynatmak ise bir sanattır." Evet bir çocuğun oyunla iyi bir şekilde eğitilebilmesi için hem yaşına uygun oyunun hassasiyetle seçilmesi gerekir hem de oyunun nasıl oynatılması gerektiği çok iyi bilinmelidir. Oyunun oynatılmasından kasıt sadece oyunun kuralları değildir. Öğrenci merkezli sistemle oyun oynatmaktır.


Çocuğuma Hangi Kazanımı Vermeliyim
Öncelikle okul öncesi çocuklarda hangi yaşın hangi kazanımı alması gerektiğiyle başlayalım. 2 yaşına kadar çocuklar tutmak kavrama döneminde genelde oyuncaklarla oynarlar. Bu yaş grubunda kitap sevgisi ve alışkanlığını kazandırabilmek için hareketli kitaplar, cırtcırtlı kitaplar ve bebek zeka kartları kullanılabilir.


2 Yaş Çocuğun Kazanımları ve Oynaması Gereken Oyunlar
2 Yaşına gelen çocuklarda düşünme becerileri daha gelişmeye başlar. Sizinle birlikte basit yönergelere uyarak etkinlik yapmaya başlarlar.
Bu bağlamda 2-4 yaş Zekare Görsel dikkat seti ile başlanarak çocuğun görsel algı ve dikkat odaklanma süresi geliştirilmelidir.
Bireysel zeka oyunu olarak esnek düşünme becerilerini geliştirebileceğiniz Smart Games markasına ait Bunny Boo oyununu tercih edebilirsiniz.
En önemlilerinden biri de çocuğa kurallara uyma, sıra bekleme, renk, şekil eşleştirme ve sayıları tanıma kazanımlarını sağlayabileceğiniz ilk grup oyununuz olacak Rainy Day oyununu kullanmalısınız.

2 yaş oyuncakları aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.
https://www.egitimdizayn.com/2-yas-uzeri-zeka-oyunlari


3 Yaş Çocuğun Kazanımları ve Oynaması Gereken Oyunlar
3 Yaşını doldurmuş çocuklarda seçici dikkat, görsel algı, parça bütün algısı ve en önemlisi yön becerisinin gelişmesi gerekmektedir. Gelişmesi gerekmektedir ifadesini seçmemin nedeni şu, eğer gerekli oyunları düzenli olarak oynamazsanız bu özellikler gelişmeyecektir. Çünkü bunlar yürümek gibi kendi kendine öğrenilen özellikler değildir. Mesela 3 yaşındaki bir çocuk ahşap yamuk bir parçayı sağa sola çevirebilir ancak takla attırarak yönünü değiştiremez. Bu özelliği bu yaşta kazandıramazsanız 4 yaşa geldiğinizde yeni kazanımlara geçerken zorluk yaşarsınız.
Bu nedenle başlamanız gereken ilk ve en önemli oyun MindWare markasına ait Block Buddies oyunudur. 60 aşamaya sahip olan Block Buddies oyununu bitirdikten sonra aynı markanın Pattern Play oyununa başlanabilir. Bunların yanında 2-4 Yaş Zekare görsel dikkat seti ve Rainy Day oyunları da devam etmelidir. Ayrıca bireysel oyun olarak Smart Games markasına ait Day and Night ve Castle Logix oyunları da esnek düşünme becerilerine destek olacaktır.

 

3 yaş oyuncakları aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.
https://www.egitimdizayn.com/3-yas-zeka-oyunlari


4 Yaş Çocuğun Kazanımları ve Oynaması Gereken Oyunlar
4 yaşını dolduran çocuklarda artık mekansal algılamalar başlar. Geometrik bir şeklin boş bir alana nasıl sığabileceğini algılar ve yönünü de değiştirerek buraya yerleştirebilir. Bu nedenle artık Gigamic markasına ait Katamino Aile oyununa başlanabilir.
4 yaşına gelen çocuklarda en önemli özellik artık rekabet içerek grup oyunlarına başlanabilmesi ve sayıların tanınabilmesidir. Grup oyunu olarak ilk başlayabileceğiniz oyunlar Learned Games markasına ait Catch Numbers oyunu ve Beleduc markasına ait Rondo Vario oyunu olabilir.
Sayıları tanımaya başlayan 4 yaş çocuklarında düşünme becerilerini de geliştiren Learned Games markasına ait Math Forest oyununa başlayabilirsiniz. Ayrıca en çok seveceğiniz oyunlardan biri de Smart Games markasına ait Kırmızı Başlıklı Kız ve Smart Car oyunları olacaktır.

 

4 yaş oyuncakları aşağıdaki adresten inceleyebilirsiniz.
https://www.egitimdizayn.com/4-yas-zeka-oyunlari


Öğrenci Merkezli Eğitim Sistemi Nedir?
Oyunları oynatırken dikkat etmemiz gereken en önemli şey oyunu öğrenci merkezli oynatmaktır. Aksi takdirde oyundan alacağınız kazanım yüzde 30 lara düşecektir. Peki öğrenci merkezli eğitimden ne anlamalıyız.
Bu eğitim sisteminde kesinlikle problemin tespitini yapan, deneme yanılma yoluyla problemi çözmeye çalışan ve sonucu bulan çocuk olmalıdır. Yetişkin kesinlikle direk müdahalede bulunmamalıdır. Burada neyi kastediyoruz.
 

Örneğin çocuğumuz Block Buddies oyununda resimde gördüğü bir şekli ahşap parçalarla yapmaya çalışıyor. Parçaları seçerken alması gereken bir parça yerine yanlış bir parça seçiyor. Bu durumda kesinlikle "hayır o parça değil, hatalı aldın" şeklinde bir ikaz yapılmamalıdır. Çocuğun hata yapmasına izin vermelisiniz. Şeklin tamamı bittikten sonra eğer şekli hatalı yaptıysa "olmadı" ifadesi kullanılmamalıdır. Bunun yerine "oldu mu?" sorusu sorulur. Bu durumda çocuk hatasını bilmediği için "oldu" cevabını verir.  Şimdi yetişkine düşen şey çocuğa hatasını fark ettirmek için ip uçları vermektir. Örneğin "Benim gemimin uç kısmı yukarıya bakıyor, peki seninki aynı yöne mi bakıyor? - Şu mavi parçaları bir inceler misin!" gibi ip uçlarıyla çocuğun deneme yanılma ve düşünme eylemine geçmesi için onu tetiklemeliyiz. Bu çalışmanın sonunda problemi kesinlikle çocuk çözmelidir. Eğer en sonunda hala çözemediyse çözüm yolunu öğretip daha sonra aynı aşamayı yapması sağlanmalıdır.

Umarım bunlara dikkat ederek bu zorlu süreçte okul öncesi çocuklarımızın eğitiminde bir nebze de olsa okula gidememenin eksikliğini gidermiş oluruz.


Hepinize Bol Oyunlu Günler...
Yücel Solak
Eğitim Dizayn Akıl Oyunları Eğitici Eğitmeni