Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 02.10.2019 tarihinde Bolu Şube’nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Geylan’a Genel Başkan Yardımcısı Fuat Yiğit eşlik etti.

Toplu sözleşme sürecine değinen Geylan, toplu sözleşme masasında diğer sendikaları istemeyen yetkili konfederasyonun başkanını eleştirdi. Geylan şunları kaydetti: “Yetkili konfederasyon başkanı, ‘Hizmet kolunda yetkili olmayan sendikaların bağlı olduğu konfederasyonlar koltuk işgal etmesin’ dedi. Malumunuz yasa gereği Türkiye Kamu Sen’in o masada imza yetkisi yok, itiraz yetkisi yok ya da süreci Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşıma yetkisi yok. Masada adeta gözlemci sıfatı ile oturuyoruz. O halde yetkili konfederasyon başkanı tarafından neden istenmiyoruz? Bu sorunun cevabı yapılan pazarlıklarda gizli. İçerideki başarısızlığın, öngörüsüzlüğün, beceriksizliklerinin ifşa olmasını istemiyorlar.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan doğan haklarımız baki kalmalıdır.

Genel Başkan Geylan, Bakanlıktan aldığı bilgiye göre Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkmak üzere olduğunu söyledi. Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasını desteklediklerini ifade ederken, kaygılarını da paylaştı. “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım” diyen Geylan, öğretmenlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan doğan haklarının baki kalması gerektiğini belirtti.

Genel Başkan, bu kanunda 3600 ek gösterge, adil bir yönetici atama yönetmeliği, kariyer basamakları, öğretmenlere uygulanan şiddet olayları nedeniyle önleyici tedbirlerin yer alması gerektiğini bildirdi. Geylan, “Kariyer basamakları belirlenirken 10 yılını dolduran öğretmenlere uzman, 20 yılını dolduran öğretmenlere de başöğretmen unvanı verilmelidir; yazılı sınav yapılmamalıdır” dedi.

Eğitimcilere yönelik şiddetin engellenmesi için önleyici ve caydırıcı düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Geylan, Ceren Damar Şenel cinayeti davasına da vurgu yaptı. Bu davanın milat olması gerektiğini kaydeden Geylan, “Türk Ceza Kanunu'nun birinci maddesinde belirtilen önleyicilik ve koruyuculuk işlevinin sağlanabilmesi için yeni bir düzenleme yapılarak kamu sağlığının korunması amacı ile harekete geçirilmesine acil ihtiyaç bulunmaktadır. Bu noktada şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası yürütülmeli ve en ağır cezai müeyyideler verilmelidir” diye konuştu.

Yönetici atama mülakatlarına değinen Geylan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un talimatı doğrultusunda mülakatlarda güvenlik soruşturması temiz olan adaylara yazılı sınav puanı verildiğini söyledi. Bu şekilde mülakatların işlevsiz hale getirildiğini bildiren Geylan, bunun Türk Eğitim Sen’in başarısı olduğuna vurgu yaptı ve ‘Sayın Bakan’a uyarılarımızı dikkate aldığı için teşekkür ediyoruz. Ayrıca mülakatın tamamen kaldırılması ve objektif sınav esaslı atama usulünün artık yerleşik hale getirilmesi hususunda da adım atmasını beklediğimizi ifade ediyoruz’ ” dedi.

Değerler eğitimi ile ilgili yapılan protokoller ivedilikle iptal edilmeli, bu eğitimi öğretmenlerimiz vermelidir.

Değerler eğitimine dikkat çeken Geylan, “Birtakım cemiyet, dernek, vakıf v.b. oluşumlarla yapılan protokollere binaen değerler eğitimi adı altında ne idüğü belirsiz tipler okullarımızda cirit atıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerler eğitimi konusunda gayretli olmasını destekliyoruz ancak bu eğitimi öğretmenlerin vermesi gerektiğini üzerine basa basa söylüyoruz. Okullarımız hiç kimsenin ideolojik arzusunu tatmin edeceği yerler değildir. Ülkemiz 15 Temmuz felaketini yaşadı. Milletimizi 15 Temmuz’da uçurumun kenarına getiren nedenlerin başında kamusal alanın bir gruba mensubiyet üzerinden tanzim edilmiş olması geliyordu. Artık bizim bir 15 Temmuz daha yaşama lüksümüz yok. Bu nedenle yapılan protokoller ivedilikle iptal edilmeli, bu eğitimi sadece öğretmenlerimiz vermelidir” diye konuştu.

İl içi tayinlerde sıra sisteminin yeniden çalıştırılması ve 50 km mesafesi ile ilçe emri uygulaması getirilmesiyle yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulacaktır.

İl içi özür grubu mağdurlarının feryatlarına dikkat çeken Genel Başkan, “Aralarında yüzlerce km mesafe bulunan il içi özür grubu mağduru meslektaşlarımızın feryadına aylardır kulaklar tıkanıyor. Nihayet, bir çalıştay yapılacağı duyuruldu. Aslında problem de çözüm de belli. Ama olsun; aylardır yükselen sese karşılık verilmesi de olumlu bir gelişmedir.

İl içi tayinlerde sıra sisteminin yeniden çalıştırılması ve 50 km mesafesi ile ilçe emri uygulaması getirilmesiyle yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulacaktır” diye konuştu.

Genel Başkan ayrıca Diyarbakırlı annelerin eylemine destek verdiklerini ifade etti. Geylan, “Bölücü terörün karşısında kim duruyorsa, ona desteğimiz tamdır” dedi.