Öğretmenlerin zor çalışma koşulları ve siyasal baskı iddiaları nedeniyle sosyal ve ekonomik sıkıntılarını Meclis’e taşındı. CHP’li Tanal, Türkiye’de kaç öğretmenin borçları nedeniyle icralık ve mahkemelik olduğunu Bakan Avcı’ya sordu.

CHP’li Tanal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 

“KAÇ ÖĞRETMEN BORÇLARI NEDENİYLE İCRALIK VE MAHKEMELİK OLDU?”

” Türkiye’de görev yapan öğretmenlerin yüzde 33’ünün 1, yüzde 22’sinin üzerinde 2, yüzde 10’unun üzerinde de 3 banka kredisinin bulunduğu belirtilmektedir. Bu ekonomik sıkıntılarla birlikte okullarda öğretmenlerin zor çalışma koşulları ile siyasal baskı iddiaları nedeniyle öğretmenler sosyal ve ekonomik sıkıntılarla boğuşmaktadır.

Bu bağlamda;

1 – Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kadrolu ve sözleşmeli çalışan öğretmen sayısı kaçtır? Bu öğretmenlerden kaç tanesi icralık olmuştur?

2 – Mesleğini sürdürürken borçları nedeniyle mahkumiyet almış öğretmen sayısı kaçtır?

3 – 2002 -2016 yılları arasında Türkiye’de kaç öğretmen hakkında soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar neticesinde kaç öğretmene hangi cezalar verilmiştir? Bu öğretmenlerden kaçı kadın kaçı erkektir?

4 – 2002-2016 yılları arasında uzaklaştırma ya da başka idari yaptırımlar uygulanan öğretmen sayısı kaçtır?

5 – Mahkeme kararıyla idari yaptırım kararı bozulan dava sayısı kaçtır? Uzaklaştırma ya da yer değişikliği alan kaç öğretmen mahkeme kararı ile idari cezayı durdurmuş ya da görev yerine iadesini gerçekleştirmiştir?

6 – OECD ülkeleri içerisinde GSMH oranı göz önüne alındığında Türkiye öğretmen maaşı konusunda kaçıncı sırada bulunmaktadır?