Eğitim Bir Sen İstanbul şube başkanı Emrullah Aydın'ın konuya dair basın açıklaması:

Fedakarlık, özveri, sabır. Lügatlerdeki bu kavramlar sadece öğretmenlere özel mi kalacak. Ekonomik açıdan kamu çalışanlarının alt sınırında olan öğretmenlerimiz, bu yetmezmiş gibi bir de MEB ve ÖSYM sınavlarında mağdur ediliyor.

Defalarca yazıldı, çizildi. MEB'in yaptığı açık ilköğretim, lise ve SBS'da, görev bakımından sınavın öznesi olanlar, ücrete gelince nesne muamelesi görüyor. MEB sınavlarında;

Sınav Yürütme Kurulu Başkanı / İl İlçe Milli Eğitim Müdürü: 111.64TL

Sınav Yürütme Kurulu Üyesi / Şube Müdürü: 106.07TL

Destek Hizmetleri Görevlisi / Şef: 89,31TL

Sınav Evrak Taşıyıcısı / Memur-Hizmetli: 66.99TL

Şoför: 55.82TL

Sınav Güvenlik Koordinatörü / Emniyet Amiri: 72.56TL

Sınav Güvenlik Personeli / Polis Memuru: 55.82 TL

Öğretmen: 40 TL ücret ödenmektedir.

Rakamlar ortada. Bunun bahanesini ücret yönetmeliği gibi laf salatasına dönüştürmek gülünç olmaktan başka bir şey değil. MTSK larında nasıl düzenleme olduysa burada da pekâlâ olabilir. Bahane değil, çözüm üretilmelidir. Hem de derhal.

Bu adaletsizlik yetmezmiş gibi birde ÖSYM görev dağılımında öğretmenlere üvey evlat muamelesi yapıyor. Görev dağılımında üniversite çalışanları, sonra okul idarecileri, olmazsa öğretmene görev veriliyor. Buradaki kıstas kabul edilemez. Görevini layıkıyla kim yapıyorsa, daha doğrusu belirgin bir hata yoksa dağılımda ayrım yapamazsınız. Ha kimde hatalıysa ona görev vermezsin. Sen öğretim görevlisisin sana görev banko, okul idarecisiysen büyük ihtimal, öğretmensen kaderine küs. Yapmayın bunu. Bunun haklı izahı olamaz.

Bu çarpıklığa artık son verilmelidir. Eğer adalet sağlanacaksa kimin kaç defa görevlendirildiğine bakıp, bu şekilde az görev almıştan çok alana doğru öncelik sıralaması yapılmalıdır. Bu değerlendirme yıllık olmalıdır. Öğretmenlerimizi kimse stepne olarak kullanma hakkına sahip değildir. Sabırlar daha fazla zorlanmamalıdır.

Emrullah AYDIN
EĞİTİM BİR SEN İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI