İşte Öğretmenlerin Okulundaki Ders Saatlerine Göre Branşındaki Norm Sayısı Tablosu

Bilindiği üzere Okullardaki (eğitim kurumlarındaki) bir branştaki ders toplam ders saatine göre mevcut öğretmen normu Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 18. Maddesine göre belirlenmektedir.

Bu mevzuat hükmünden de anlaşılacağı üzere tek okulun olduğu bir eğitim bölgesinde (yani başka bir okul ile birlikte norm hesaplaması yapılmayan okul) bir okulda bir branşta 5 saate kadar ders varsa herhangi bir öğretmen normu verilmez. 6 dahil 6 ila 30 saat ders varsa 1 öğretmen normu verilir. 31 saat dahil 31 ila 42 saat ders yükü varsa 2 öğretmen verilir. 42 saatten daha fazla ders varsa her 21 saat ders yükü için daha o branş için norm verilir. Ayrıca 42 saatten fazla ders yükü olan okullar için geçerli bir kural daha var o da her ne kadar her 21 saate 1 norm verilir dense de eğer artan ders yükü sayısı 15 ve üzeri ise yine ilave bir kadro daha verilir. İsterseniz gelin bu uygulamayı bir tablo ile gösterelim.

 

 

Eğitim bölgesinde tek okul olan yani başka bir okul ile eğitim bölgesi olmayan bir okulda, tabloda gösterdiğim şekilde ders saati sayılarına göre öğretmen norm sayıları oluşmaktadır. Alanınızdaki ders saati yükü sayısına bakarak tablodan branşınızdan kendi okulunuzda kaç norm oluştuğunu çıkarabilirsiniz.

Örnek 1: Atatürk ortaokulunda müzik dersi için 4 şube olduğu için 4 ders saati olur ve bu durumda 6 ders saatinden düşük olduğu için o okula müzik alanında hiçbir norm verilmez.

Örnek 2: Cumhuriyet ortaokulunda fen bilimleri alanında 57 ders yükü varsa 42 saat için 2 norm verilir. Ayrıca 42 ders saatinden daha fazla ders yükü olduğu ve artan ders saati sayısı 15 olduğu için bir tane daha ilaveten norm verilir. Bu durumda fen bilimleri alanına 3 norm verilmiş olur.

Bir sonraki yazımda eğitim bölgesinde birden fazla okul olan branş öğretmenleri için örnek bir hesaplama ve tabloyu göstermeye çalışacağım.

Sedat Değer
guncelegitim.com