Teknolojinin hayatımızın her alanında kullanılması, cep telefonu görüntü çekiminin ilerlemesi, sosyal medya sitelerinde ilgi gören videolar ve fotoğraflar okulların ve öğrencilerin birer fenomen olma objesine dönüşmesine neden oldu.

Bazı öğretmenlerin kendi öğrencilerini kullanarak -eğitim için yapıyormuş gibi- fenomen olma çabaları maalesef Milli Eğitim Bakanının uyarılarına rağmen hızla artıyor.

Bu öğretmenler çektikleri fotoğraf ve videolarla İnstagram, Facebook, Tiktok veya benzeri platformlarda milyonlara ulaşan içerikler hazırlarken öğrencilerde de bu videolarda sık sık kullanılmaya başladı.

İyice çığırından çıkan fenomenlik uğruna öğrencilerin izin alınmaksızın ve rıza gösterilmeksizin sürece dahil edilmesi tartışma konusu oldu.

Öğrencilerini sosyal medyada bir araç olarak kullanıp utanmadan ailesinden izin aldım istediğim gibi paylaşırım diyen öğretmenler bile var.

Öğrencilerin yüzleri apaçık şekilde görünürken, öğretmenler milyonlarca izlenen paylaşımlarıyla işi ticarete de dönüştürmeye başladı.

Çekilen videoların masum ve eğitici gibi içerik olarak gösterilmeye çalışılsa da yasal olarak böyle fotoğraf ve videoların çekilmesi yasak.

Çekilen videolarda çocukların yüzleri ve eğitim içi faaliyetlerin teşhiri yasalar tarafından düzenleme altına alınmasına rağmen öğretmenlerin fotoğtaf ve video çekerken gösterdikleri rahat tavırları dikkatlerden kaçmadı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni eğitim öğretim yılının açılışındaki konuşmasında, öğretmenlerin cep telefonlarını bu amaçla kullanmamalarını istedi. Ancak fenomen olmak isteyen öğretmenler buna pek de uymuyor.

Milli Eğitim Bakanlığının konuyla ilgili daha ciddi adımlar atması bekleniyor.