Öğretmenler, meslek hayatları boyunca pek çok hastalıkla karşı karşıya kalıyorlar. Bunların arasında ses telleri ve boğaz hastalıkları ile duruş bozuklukları ön sıralarda yer alıyor.

KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi doktorları, öğretmenlerin sıkça karşılaştıkları bazı sağlık sorunları ile ilgili şu bilgileri verdiler, önlem ve önerileri açıkladılar.

Ses tellerinde ve boğaz bölgesinde sağlık sorunlarına sıkça rastlanıyor…

KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Engin Aktaş öğretmenlerin meslek hayatları boyunca sürekli seslerini kullanmak zorunda kalmalarından ötürü, karşılaştıkları en önemli sağlık sorunlarının da genellikle ses tellerinde ve boğaz bölgesinde olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Boğazda yanma, ağrı, yabancı cisim hissi, kuruma, gıcık tarzında öksürük gibi farenjit bulgularına bu meslek grubunda sıkça rastlanır. Öncelikli nedenler arasında sürekli kapalı ve kalabalık bir ortamda çalışmak, özellikle tebeşir tozu gibi boğazda tahriş yaratan maddelere maruz kalmak ve sık konuşmak sayılabilir. Sık üst solunum yolu infeksiyonu geçirmek, sigara kullanımı, mideden boğaza doğru asit kaçağı (reflü), burun tıkanıklığı da farenjit ataklarını sıklaştırır veya hastalığın daha ağır seyretmesini sağlayabilir.”

Op. Dr. Engin Aktaş, eğitimcilerin bir başka sağlık sorununun da ses kısıklığı ve diğer ses hastalıkları olduğunu, genellikle sesin yoğun kullanımı sonucu ses tellerinde şişlik ve kızarıklık, ses teli nodül ve poliplerin olabildiğini sözlerine ekliyor. “Ses tellerinin fazla zorlanması cerrahi tedavi gerektirebilecek nodüllere (ses telleri üzerinde sert çıkıntılar) ve poliplere (ses telinin belirli bir noktada fazlaca şişerek saplı bir çıkıntı halini alması) yol açar. Sigara kullanımı ve irritan maddelere (tebeşir tozu gibi) maruz kalmak bu problemleri artırır.”

Kulak – burun – boğaz rahatsızlıkları için öneriler:

Op. Dr. Aktaş, öğretmenlere öncelikle seslerini tasarruflu kullanmalarını, sık sık kısa molalar vermelerini ve bu arada su içmelerini öneriyor. Op. Dr. Engin Aktaş’ın diğer tavsiyeleri ise şöyle:

“Büyük amfilerde ve sınıflarda mikrofon kullanılmak, kara tahta ve tebeşir yerine, beyaz tahta ve kalem tercih etmek, sınıfları sık havalandırmak öğretmenlerin alabilecekleri önlemlerden bazıları.

Ayrıca ses kısıklığı ve farenjitin belirgin nedenlerinden biri olan sigara kullanımından, reflü (mideden boğaza doğru asit kaçağı) nedeni olabilecek ve mide asidini arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak zaten risk altında olan öğretmenleri rahatlatır. Şayet 5 günü aşan ses kısıklılığı mevcut ise mutlaka bir KBB Hekimine başvurmak gerekir.”

Doğru Duruş Çok Önemli

KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ali Canpolat; “Kas iskelet sisteminde zayıflamaya neden olan/olmayan vücut normal eğriliklerinin korunduğu ve eklemlere inen kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruş olan “postür” bozukluğuna sebep olan pek çok faktör var” diyor ve ekliyor; “Doğru duruşu korumak önemli, ancak özellikle sürekli ayakta kalınan bir meslek grubu olan öğretmenlerin, hareketi ve bedenlerini doğru kullanmak konusunda daha dikkatli olmaları sağlıklı bir vücut yapısı için büyük önem taşır.” diyor.

Opr. Dr. Ali Canpolat, vücudun duruşunu bozan sebepleri genel olarak şöyle sıralıyor ve bu konulara dikkat edilmesi gerektiğini ve ortopedik muayenelerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor;

1. Modern yaşamın olumsuz etkileri.
2. Kötü beslenme – özellikle şişmanlık vücutta yağlanma, kas iskelet sistemini bozar.
3. Egzersiz alışkanlığının olmayışı.
4. Ergenlik çağında, uygun olmayan sıralarda oturma, ağır çanta, spor ve doğru egzersiz öğretileri olmayışı.
5. Ayakta doğuştan gelen düz tabanlık, çukur ayak.
6. Aşırı ayakta kalınan meslekler – bir süre sonra yorgunlukla omuzlar sarkar, ağırlık tek ayak üstüne biner, şekil bozulur.
7. Bele kuşak veya korse sarmak bel adalelerini zayıflatır, duruşu bozar.
8. Çok dar elbiseler – kemerler.
9. Çok yumuşak yataklar.
10. Ruhsal çöküntüler – kişinin kendine güveni olmayışı.

Duruş bozuklukları için öneriler:

Bol hareket etmek. Uzun süre oturmak zorunda kalan kişilerin her 40 dakikada bir ayağa kalkıp tekrar oturmaları gerekir. Bunun dışında düzenli hareket etmek, yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak kasları rahatlatır.

Doğru çalışma koşulları. Masa, sandalye, bilgisayar gibi donanımların doğru seçilmesi ve yerleştirilmesi kişinin duruş bozukluğu şikayetlerini giderir. Masa ve sandalye boyları birbirine uygun olmalı ve kişinin rahat oturmasına izin vermeli.

Bilgisayar tam kişinin karşına yerleştirilmeli. Klavye ve farenin konumu kullanım rahatlığı sağlamalı.

Kişinin oturuş biçimi. Oturma pozisyonunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlar omuzlar ve kolların rahat olması ayrıca ayakların yere tam basması.

Dengeli taşıma biçimi. Taşıma esnasında yük en aza indirgenmeli. Bilgisayar, çanta, kitapları bir seferde taşımak yerine parça parça taşımak daha uygun. Ağırlıklar mutlaka sağ ve sola paylaştırılıp dengelenmeli.