Özellikle son zamanlarda bana gelen mail ve sorulardan anladığım üzere LGS veya YKS gibi tercih komisyonlarında görev alan öğretmen ve idarecilere ek ders ödenip ödenmeyeceği konusunda tereddütler olduğunu görmekteyim. Hatta bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde ise yanlış ek ders ödeme söz konusu olabileceğini de fark ettim. Bu yüzden yaz tatiline denk gelen LGS ve YKS tercih komisyon görevlerindeki öğretmen ve okul müdürü ile müdür yardımcılarının ek ders ücreti alıp alamayacaklarını mevzuat hükümlerini göstererek yazımda göstermek istedim.

Çoğu öğretmen tarafından ek ders yönetmeliği olarak da bilinen, 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi  Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Kurul ve komisyon üyeliği” başlığı altındaki 19. Maddesinin 2. Fıkrasında yazılı bulunan “Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları öğretmenlerine çeşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon üyeliği görevinin yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam etmesi halinde bu görevler, yarıyıl ve yaz tatiliyle sınırlı olmak ve fiilen görev yapılmak kaydıyla ek ders görevinden sayılır ve karşılığında her gün için 3 saat ek ders ücreti ödenir.” Hükmünden de anlaşılacağı üzere yarıyıl tatili veya yaz tatillerinde  komisyon üyesi olarak görevlendirilen öğretmenlere görev yaptıkları her gün için 3’er ek ders ücreti ödenir. Yalnız bu ödemenin okul müdürü veya müdür yardımcılarına ise yapılması söz konusu değildir. Şöyle ki ;

LGS veya YKS gibi tercih komisyonlarında görevlendirilen öğretmenlerin görevlendirildikleri tarihlerin, yaz tatiline denk gelmesinden dolayı bahsettiğim mevzuat maddesinde değerlendirilirler ve bu yüzden her gün için 3’er saat ek ders ücreti alırlar. Fakat tercih komisyonlarında görevli müdür ve müdür yardımcıları bu madde kapsamında değerlendirilmezler ve herhangi bir ekstradan ek ders ücreti ödemesi de alamazlar. Zira ek ders kararının 19. Madde 2. Fıkrasında da belirttiği üzere yarıyıl tatili yada yaz tatillerine denk gelen günler için öğretmenlere ödemenin yapılacağı hükme bağlanmış olup yarıyıl tatili ile yaz tatili gibi tatil kavramları okul müdürleri ile okul müdür yardımcılarını kapsamadığı için geçerli değildir. Çünkü, müdür ve yardımcıları yarıyıl ve yaz tatillerinde okulun başında görevlerine devam etmekte olan ve üzerlerine yükümlü kılınan işleri yerine getiren görev sistemine tabidirler. Kısacası yarıyıl tatili ile yaz tatilinde tatile tabi değiller.

Dolayısıyla öğretmenler yaz tatillerine denk gelen LGS veya YKS tercih Komisyonu görevlerinden ötürü her gün için 3’er saat ek ders ücreti alabilirken; okul müdürleri ve okul müdür yardımcıları ise öğretmenlerin yarıyıl veya yaz tatilleri sırasında tatil hakları bulunmayıp görevlerine devam ettikleri için LGS veya YKS gibi tercih komisyonlarında görev alması durumunda ekstradan ek ders ücreti alması mümkün bulanmamaktadır.